Sloba uctiv i druzeljubiv

Bivši predsednik Jugoslavije Slobodan Miloševic je
raspoložen zatvorenik, druželjubiv i uctiv“, izjavio je direktor zatvora Timoti Mekfaden. Mekfaden, kako javlja Agencija Frans pres, navodi da „se i pored toga što ne igra fudbal ni odbojku, možda upravo zbog svojih godina (60), Miloševic ni po cemu ne razlikuje od ostalih 48 zatvorenika zatvorskog centra Haškog tribunala“ u Ševeningenu. Kao svi drugi zatvorenici, Miloševic svakodnevno prima džeparac od 2,2 evra u lokalnoj valuti, gleda satelitsku televiziju sa tri balkanska kanala, vežba u fiskulturnoj sali i izlazi u šetnju u zatvorsko dvorište. Jedan jedini put, bivši jugoslovenski predsednik se ogrešio o pravila reda kada je dao telefonski intervju jednoj americkoj televizijskoj mreži, podseca AFP.
Miloševic, koga su „protivnici optuživali za autizam, izašao je iz ‘kule od slonovace’ koju je izgradio tokom poslednjih meseci svoje vladavine u Beogradu. On razgovara sa svima, Srbima, Hrvatima ili muslimanima, pa cak i sa cuvarima. Igra karte sa jednim hrvatskim zatvorenikom“, dodaje francuska agencija.
„Raspoložen je, puši, psihološki je jak“, citira agencija reci kanadskog advokata Kristofera Bleka (Christopher Black), koji je Miloševica sreo u julu. AFP primecuje da, kad je rec o Miloševicu, mišljenja ipak, nisu podudarna i navodi da je glavni tužilac Tribunala Karla del Ponte izjavila švajcarskom listu „Vreme“ da Miloševic „odaje utisak tvrdoglavog deteta koje je sklono kapricima“. „Nije me gledao u oci, bio je ljut“, navodi Del Ponte. Prilikom poslednjeg pojavljivanja pred Tribunalom 30. avgusta Miloševic se, kako podseca AFP, žalio zbog toga što je „podvrgnut režimu potpune izolacije“.
Od dolaska u zatvor 29. juna Miloševic je razgovarao sa svojom suprugom Mirom Markovic, koja ga je tri puta posetila, a posetila su ga trojica visokih funkcionera opozicione Socijalisticke partije i bivši americki sekretar za pravosude Remzi Klark.