Slike lepše uz meze

slike-lepse-uz-meze

Lična arhiva

PRIJATELJI NA OKUPU: Svi se dobro počastili

Slikarka Vesna Milunović je širom otvorila vrata svog stana u Žantijiu, predgrađu Pariza, i načinila izložbeni prostor. Prema francuskom običaju, prilikom jednogodišnje manifestacije Otvoreni atelje, svako može da dođe, razgleda, razgovara, procenjuje, a na to je naša zemljakinja dodala i srpski običaj – dobro se pogostiti.

Vesna je žiteljka pariskog predgrađa Žantiji, tu je jedno vreme živela i radila u ateljeu preminulog bračnog para slikara, akademika Petra Omčikusa i Kose Boškan, da bi joj, osvedočena u kvalitet njenog talenta i umeća, gradonačelnica Patrisija Tordžman dodelila prostran, lep stan. U tom stanu se momentalno rasplamsao Vesnin radni elan, pa je rezultate svoje maestralnosti prikazala posetiocima tokom trodnevnog (petak, subota, nedelja) Otvorenog ateljea, manifestacije u koju je uključeno pedesetak slikara i skulptora.

– Izložila sam radove velikih formata, novi ciklus, bez naziva, u nijansama skandinavskih hladnih plavih boja. Platna su spremna za izložbu u Stokholmu koju ću imati ove godine – informiše nas umetnica Vesna.

Kao osobu vedrog duha, uvek razgovorljivu i nasmejanu, u stanu ateljeu posetili su je mnogi. Vesna goste opisuje “naši i njihovi”, a posebno su bili brojni u predvečerja kada je Vesna sto punila svakojakim, takođe slikovitim, slasnim zalogajima. Tako su se jedne večeri u druženje uklupčali Francuzi, narednog dana Srbi koje je Vesna, kao drage ljude, a ima ih mnogo, posebno dobro počastila. Bili su tu Sofija Garofani, umetnica tapiserije, Mira Popović, pisac, Saša Marinković, arhitekta, Nina Prosenica, prevodilac, Vesna Bajalska, slikar, Portugalac Žan Mark, komšinice Kolet i Žoel.., na “uviđaj” je došla i gradonačelnica Tordžman…

– I, bilo više klope nego slika – kroz pošalicu opisuje Vesna.

Vesna sa gradonačelnicom Patrisiom Tordžman

Jugonostalgija

Vesna je rođena u Skoplju, akademsko obrazovanje stekla je u Beogradu, a naglašava da je bila i ostala jugonostalgičar. Član ULUS-a, ULUPUDS-a i Udruženja umetnika Francuske.

Njena glavna umetnička ostvarenja su slike i tapiserija, gde na tanani način iskazuje svoj osećaj za kolorit i figuru. Izlagala je samostalno na 44 i na više od 200 kolektivnih izložbi u Srbiji, bivšoj Jugoslaviji, Francuskoj, Grčkoj, Nemačkoj, Portugalu, Italiji, Izraelu, Ukrajini i SAD. Dobitnik je više nagrada i ima zvanje istaknutog umetnika. Živi i radi kao slobodan umetnik na relaciji Beograd-Pariz.

Detaljnije