Slavni izdavac srpskog porekla

U San Dijegu, u Kaliforniji, umro je poznati americki izdavac srpskog porekla Vilijem Jovanovic, koji se godinama nalazio na celu „Harkort Brejs Jovanovic“, jedne od najvecih izdavackih kuca u SAD, i prijateljevao sa velicinama 20. veka poput DŽordža Orvela, T.S. Eliota i Carlsa Lindberga.
Jovanovic je, kako je juce saopštio njegov sin Petar, umro u utorak 81. godini od srcanog udara.
Vilijem Jovanovic, sin Poljakinje i Srbina, imigranata u SAD, roden je 1920. godine u mestašcu kraj rudnika uglja u Koloradu.
Zahvaljujuci stipendijama, studirao je na univerzitetu u toj americkoj državi, a diplomirao englesku i americku književnost na jednom od najprestižnijih americkih univerziteta – Harvardu.

Napisao biografiju Carlsa Lindberga

Jovanovic je autor sedam knjiga, od toga cetiri romana, ali je upamcen ostao kao priredivac autobiografije svog prijatelja Carlsa Lindberga, na kojoj je poceo da radi 12 dana pre smrti velikog avijaticara.
Prema prici Jovanoviceve porodice, Lindberg je, svestan da mu je ostalo još veoma malo vremena, pozvao Jovanovica i predao mu smedi kofer, koji je sa sobom nosio svuda tokom tri decenije letenja. U koferu je bilo više od 3.000 stranica beleški, koje su pretocene u letacevu autobiografiju.

Karijeru je poceo krajem cetrdesetih godina prošlog veka kao prodavac školskih udžbenika, a samo deceniju i po kasnije bio je glavni direktor i predsednik jedne od najvecih americkih izdavackih kuca, cijem je imenu dodao i svoje.
Kada je, 1954. godine, preuzeo „Harkort Brejs“, kuca je imala 125 zaposlenih, a u vreme njegovog odlaska u penziju, 36 godina kasnije, 12.000 ljudi.
„Harkort Brejs Jovanovic“ je u meduvremenu postala vodeca institucija za izdavanje naucnih i obrazovnih publikacija u SAD.