SKSŠ u poseti srpskim klubovima i udruženjima Romanske Švajcarske

Ženeva, Lozana, Vevej, 21. 01.2006. g.

SKSŠ u poseti srpskim klubovima i udruženjima Romanske Švajcarske

Upravni odbor Srpskog kulturnog saveza u Švajcarskoj (SKSŠ), na svojoj poslednjoj sednici održanoj 15.01.2006. g. u SKD u Dübendorfu, (u susret pretstojećoj godišnjoj skupštini, koja ce se održati 19.02.2006. g u 11.00 u prostorijama SKD „Red Star“ u 8863 Butikon – kod Rapersvila), odredilo je radne grupe koje će do skupštine ostvariti direktne kontakte sa srpskim udruženjima, kulturnim i sportskim klubovima po pojedinim regionima u Švajcarskoj. Cilj ovih poseta bi bio animiranje Srba za aktivnije učešće u organizovanju na kulturnom, umetničkom, humanitarnom i sportskom planu, jačanje veza sa domaćinima na planu integracije u Švajcarso društvo, kao i nastojanje da se spreči evidentna asimilacija i eventualna diskriminacija Srba.

Naša delegacija od 3 člana, predvođena potpredsednikom Saveza Blaženom Kojićem (SDK Minhvilen), i članovima: Miškom Koraćem (SKK „Nikola Tesla“ – Uster) i Zdenkom Ninkovićem (Udruženje srpskih pisaca u Švajcarskoj), posetila je protekle subote 21. 01.2006.g. romanski deo Švajcarske, tačnije Ženevu, Lozanu i Vevej, i tamo ostvarila više susreta sa pojedinim prestavnicima srpskih klubova, organizacija i udruženja. U konstruktivnim i argumentovanim dijalozima razmenjena su iskustva, iznošeni su problemi sa kojima se najčešće susreću kao i predlozi o efikasnijem organizovanju SKSŠ – te krovne organizacije Srba u Švajcarskoj, koja u poslednje vreme ima ozbiljne organizacione probleme. Lazar Dimić iz Humanitarne organizacije „Sveti Sava“- Ženeva, bio nam je domaćin i vodić u bolnici u Šen-Burgu, gdje smo obišli najstarijeg aktivnog člana SKS i počasnog pretsednika Dr. Milana Bodija. Nakon još jednog, za sve nas dirljivog i inspirativnog, susreta sa g. Bodijem, kojem je prisustvovao i naš dragi gost i domaćin iz Francuske Mr. Spasoje Krivokapić ( inače pretsednik „Evropskog pokreta dijaspore Srbije i Crne Gore“), u ime SKSŠ, kao i klubova i udruženja koje prestavljamo uručili smo g. Bodiju prigodne poklone.

U Lozani, u FK „Slavija“ sreli smo se g. Dušanom Vukovićem iz Crkvene opštine SPC u Lozani, Milanom Andrićem pretstavnikom Srpske škole u Romanskom delu Švajcarske, Savom Savićem pretsednikom Srpskog kluba „Trebava“ iz Veveja, kao i članovima ovog kluba Slobodanom Jankovićem i Zdravkom Stevanovićem, koji su nas nakon sastanka u Lozani domaćinski ugostili u najvećem srpskom klubu romanske Švajcarske. Savić nas upoznao sa problemima zbog kojih je ovaj klub od marta do decembra prošle godine bio zatvoren, ali je sada to jedno od najposećenijih mesta mladih u kome se nalazi i kafe-restoran Trebava, a subotom u njemu radi i folkoteka „Paradizo“, prva u ovom kraju.
Svi naši domaćini i sagovornici izrazili su svoju želju i zainteresovanost da aktivno učestvuju u radu pretstojeće Skupštine Saveza i obećali nam da će na njoj obavezno prisustvovati. Svoje prisustvo na Skupštini, u telefonskom razgovoru, potvrdio nam je i g. Drago Obrić iz Berna, koji je izneo i niz konstruktivnih predloga za efikasniji rad SKSŠ.