Škola za strance u srpskom društvu u Londonu

Fantom priča srpski

đaci u školi za strance, pri Srpskom društvu u Londonu, uspešno su okončali školsku godinu i oprostili se od učiteljica Snežane Obrenković – O’Liri i Aleksandre Tucaković sa obećanjem da će na jesen ponovo doći da nastave avanturu učenja „najtežeg jezika na svetu“.
NJih 19, u dva odeljenja, svake sedmice, disciplinovano dolaze na nastavu da, svako iz ličnih i specifičnih pobuda, na kraju savladaju svih sedam padeža. Ričard Grifits radi za britansku vladu i često putuje u našu zemlju. Kaže da je učeći srpski mnogo naučio ne samo o Srbima nego i o vlastitom, engleskom, jeziku. Kad završi školu kod Aleksandre postaće poliglota sa znanjem srpskog, hrvatskog, bošnjačkog i „maternjeg“ crnogorskog. I tako će, u najmanju ruku, negirati rašireni stereotip koji kaže da ako govriš tri jezika onada si „trilingvalan“, sa dva „bilingvalan“, a ako govoriš samo jedan onda mora da si – Englez.

Najmlađi

„Poletarac“ radi četiri godine. Većinom su tu deca iz mešovitih brakova, koja kroz igru i druženje uče da govore srpski i pišu ćirilicu. NJihova učiteljica, Mirjana Lazić, puna energije i ljubavi za ovaj patriotski posao, svake subote prevaljuje po sto kilometara da bi iz grada Redinga došla u London da drži nastavu.

Adrijana Radojević je Brazilka. Udata je za Crnogorca, vlasnika dve kafane u Londonu. Radi mušterija, dece i rođaka „mora“ da nauči srpski. Dve devojčice već pohađaju školu „Poletarac“, takođe pri Srpskom društvu i „sramota je“ da deca govore „maternji“ jezik bolje od majke. Na srpskom zna da kaže da je – pošto je trudna – muž – Crnogorac naumio da „ćeraju dok ne išćeraju sina“.Gavan Fantom je programer po profesiji. Pre dve godine upoznao je devojku iz Novog Bečeja. Ovog leta nevesta dolazi u London, ceo razred je pozvan da na jesen dođe na svadbu… Mada uče srpski samo jednom nedeljeno, većina njih je već uznapredovala toliko da ne bi „ostali gladni“ u Srbiji. A, šta ih najviše privlači u Srbiji?
– Niš.
• Kako to i ko je od njih uopšte imao priliku da upozna Niš?
– Niko.
Zašto, onda Niš?
– Tamo ima samo tri padež – objašnjava Fantom u ime svih.