Šetnja i aspirin protiv tromboze

Svake godine najmanje jedna osoba umire tokom leta avionom od embolije pluca koja nastaje kao posledica tromboze vena. Ovaj podatak objavile su prošle godine najvece svetske avio kompanije. Iako je broj osoba koje su umrle na ovaj nacin zanemarljivo mali, taj podatak upozorava na skrivenu opasnost od tromboze i potrebu njenog lecenja.

– Proširene vene ne bi trebalo zanemarivati. Statisticki podaci pokazuju da su osobe koje imaju proširene vene izložene riziku tromboze 900 odsto više od onih koje imaju zdrave venske krvne sudove. Ugrušak koji se oslobodi iz trombozom zahvacenih vena može krvlju da „otputuje“ u srce, a zatim u arterije pluca. Ako je veliki, zaustavlja se razmena gasova u plucima pa dolazi do trenutnog prestanka disanja. Zahvaljujuci lekovima i blagovremeno obavljenoj operaciji proširenih vena, kao i drugim preventivnim merama, smanjuje se broj osoba sa ovim i drugim komplikacijama tromboze – kaže prof. dr Mihajlo Vucinic, iz specijalizovanog Centra za vene.

Kratke šetnje i vežbe

Bolesnicima sa proširenim venama i trombozom pre dugog putovanja avionom ili autobusom, lekari prepisuju medikamente protiv zgrušavanja krvi i sprecavanja embolije, najcešce heparin u injekcijama. Ovaj lek primenjuju i hirurzi pre operacije žucne kese, kuka i drugih intervencija, posle kojih pacijent duže miruje. Osobama koje iz nekog razloga ne mogu da uzimaju pomenuti lek za vreme dugog putovanja ili mirovanja, preporucuje se obavezno nošenje elasticnih zavoja ili carapa.

– U praksi sam imao 8.000 operacija na otvorenom srcu. Nijedan od operisanih pacijenata nije dobio trombozu ili plucnu emboliju samo zato što su disciplinovano nosili elasticne zavoje i vec prvog dana posle operacije izvodili lake vežbe. Svi koji imaju proširene vene, a prinudeni su na dugo mirovanje, trebalo bi da nose elasticne carape, povremeno ustaju i prošetaju po desetak koraka, a ako ni to nije moguce, da pokrecu stopala „gore – dole“, kao što se okrecu pedale na biciklu. Kratke šetnje i vežbe stopalima savetuju se i ženama posle porodaja. Hodanjem se stežu mišici potkolenica, aktivira se „vensko srce“, krv se potiskuje iz nogu u gornje delove tela i sprecava se predugo zadržavanje krvi u venama.

Buduci da su proširene vene pogodne za stvaranje ugrušaka, najsigurniji nacin sprecavanja embolije je operacija. Ali, za operaciju se nije lako odluciti, posebno ako se proširene vene prihvataju samo kao estetski problem.

Na operaciju bez straha

– Strah od operacije veoma je neopravdan. Zahvaljujuci novim hirurškim postupcima operacija se izvodi jednostavno, bezbolno, brzo i sa izvanrednim estetskim rezultatima. Pacijent dobija regionalnu anesteziju, za vreme operacije je budan i razgovara sa lekarima. Rezovi su mali, ne veci od šest milimetara. Zatvaraju se specijalnim flasterom velicine poštanske marke. Osam casova posle operacije bolesnik dolazi kuci, a vec posle nekoliko dana može i da radi. Vene je najbolje operisati u zimskom periodu, zato što svež hirurški ožiljak ne bi trebalo izlagati suncu. Elastican zavoj, koji se nosi nedelju dana posle operacije, zimi pokrivaju pantalone.

Zbog skrivene opasnosti i od tzv. „tihe“ nevidljive tromboze, svima koji imaju proširene vene prof. dr Vucinic savetuje hirurško lecenje. Operacija se posebno preporucuje ženama sa proširenim venama na nogama koje uzimaju hormonalnu terapiju u menopauzi ili kontraceptivne pilule. Mladim ženama sa ovim promenama na venskim krvnim sudovima, preporucuje se operacija pre trudnoce, jer hormoni mogu da pogoršaju stanje vena za vreme graviditeta.

Prvi znak – „teške“ noge

Poremecaj venske cirkulacije u nogama se postepeno razvija. Na pocetku su noge „teške“, zatim se javljaju otoci i proširenja vena, koja se mogu komplikovati ranama ili trombozom koju nije uvek jednostavno prepoznati. Može godinama da tinja bez ikakvih nagoveštaja i pojavi se sa neocekivanim posledicama. Upravo zato, svi koji imaju proširene vene trebalo bi da, ukoliko dobro podnose aspirin, svakog dana uzimaju jednu tabletu, a jednom godišnje naprve laboratorijski pregled krvi. Ukoliko analize nagoveštavaju trombozu, lekar ce prepisati dodatne lekove protiv zgrušavanja krvi.