Od Pupina do Vajferta

Grupa filmskih stvaralaca, okupljenih oko producentske pancevacke kuce „Sine pro“ priprema više dugometražnih dokumentarnih filmova o Srbima koji žive ili su rodeni u Sjedinjenim Americkim Državama.
NJihova želja je, kako kaže idejni tvorac ovog projekta Miroslav Stankovic, da prikažu život znamenitih Srba i pokušaje da ostvare bliske veze sa otadžbinom.
„Sine pro“ u planu ima snimanje filmova o Mihajlu Pupinu, Stivu Tešicu, Carlsu Simicu i jednom Nemcu koji je puno ucinio za Srbiju – đordu Vajfertu.
– Filmovi bi bili licno svedocenje i veliki prilog za buducu istoriju srpskog naroda i njegove borbe za slobodu i demokratiju. Naša želja je da budu prikazani u Jugoslaviji, ali i našim ljudima u SAD i Kanadi – kaže Stankovic.
Ono što je problem u celom projektu jesu – pare. Prema recima Stankovica, za snimanje jedog od ovih dokumentaraca potrebno je 60 do 70.000 nemackih maraka s obzirom na to da bi bili snimani na autenticnim lokacijama.
– Niko do sada nije želeo danam pomogne. Obracali smo se i Kongresu srpskog ujedinjenja, ali oni nisu našli za shodno ni da nam odgovore. LJudi se obicno bave komercijalnim filmovima, dok ovako nešto nikoga ne zanima, bez obzira na vrednost za našu kulturu i tradiciju – objašnjava Stankovic.
Jedino zeleno svetlo je nedavno stiglo iz Ministarstva kulture, ali se još ne zna koliko ce ova ustanova ucestvovati u pomenutom projektu.
„Sine pro“ je do sada uradila 20 dokumentarnih filmova i 12 televizijskih. Medu njima je film o sudbini LJubana Jednaka, coveka koji je tokom Drugog svetskog rata preživeo pokolj ustaša, a zatim tokom „Oluje“ pobegao u Srbiju, i igrani film „Kockar“ po Dostojevskom u kojem je okupljena impresivna glumacka ekipa – Predrag Ejdus, Vesna Trivalic, Tanja Boškovic…
Stankovic ne krije da je u mnoge projekte ulagao sopstvena sredstva, ali se nada da je došlo vreme da i male filmske kuce dobiju novac iz republickog i pokrajinskog fonda za stvaralaštvo.