Потписан уговор о концесији београдског аеродрома на 25 година, вредност трансакције 1,46 милијарди евра

Уговор у Палати Србија потписали су потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, главни извршни директор Ванси концесија и председник Ванси Ерпортс Никола Нотбар, Масимо Бруцо из компаније Ванси ерпортс Србија и в.д. генералног директора аеродрома „Никола Тесла“ Саша Влаисављевић. Присуствовао је и амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони.

Уговор о концесији на 25 година обухвата финансирање, управљање, одржавање, проширење и надоградњу постојећег аеродромског терминала и полетно-слетне стазе. Ванси Аеродроми понудио је једнократну концесиону накнаду у износу од 501 милион евра. Исплата ће се вршити кроз дивиденду и то: Републици Србији 417 милиона евра и малим акционарима 84 милиона евра. Током периода трајања концесије биће плаћана годишња концесиона накнада.

Минимална концесиона накнада по години се креће између 4.4 милиона евра до 15.1 милиона евра

Понуђена капитална улагања су санација и реконструкција главне полетно-слетне стазе, изградња уметнуте полетно-слетна стазе, помоћних рулних стаза и брзих излаза са писте. Очекује се развој простора терминала, подизање броја гејтова и додатни развој карго стендова.

Финансијско затварање трансакције и пренос сертификата аеродромског оператера односно почетак рада Ванси Ерпортс Србија д.о.о. као аеродромског оператера се не очекује пре септембра 2018. године. Тада ће бити и уплата једнократне концесионе накнаде. Укупна номинална вредност ове трансакције – једнократна накнада, минималне годишње концесионе накнаде и капитална улагања износи 1.461.508.000 евра.

Циљеви Владе Србије за применом учешћа приватног сектора на аеродрому Никола Тесла су да се српско авио-тржиште унапреди у складу са најбољом међународном праксом, развијајући Београд као један од кључних регионалних центара ваздушног саобраћаја, унапређујући повезаност Србије са међународним тржиштем и убрзавајући економски развој Србије и вредност коју добијају за новац српски порески обвезници.

Међународни тендер је спроведен од 10. фебруара 2017. кроз фазу претквалификација, фазу необавезујућих понуда и фазу обавезујућих понуда, а одлука је донета 5. јануара 2018. године.

Глобални оператер Ванси Аеродроми развија, финансира, гради и послује на 35 аеродрома, на три континента, у седам земаља (Француска 12 аеродрома, Португал 10 аеродрома, Јапан два аеродрома, Доминиканска Република шест аеродрома, Чиле један аеродром, Бразил један аеродром, Камбоџа три аеродрома)

Ванси је на аеродромима на којима управља у 2017. години остварио укупан промет од 157 милиона путника, 1,4 милијарди евра прихода, раст од 12.4 одсто укупног саобраћаја. Ванси Аеродроми раст аеродрома Никола Тесла примарно виде у развоју чворишта авио-саобраћаја на Балкану са планираним развојем саобраћаја до 14,74 милиона путника 2043. године и 120 хиљада операција.

Као концесионар Ванси Ерпортс ће имати циљ да побољша услова рада аеродрома „Никола Тесла“ како би се омогућило авиокомпанији Ер Србија“ да понуди нове летове на дужим рутама као део своје главне стратегије.

Концесија – корак у правцу модерне европске државе

Премијерка Брнабић је оценила да је потписана концесија са „Ванси ерпортом“ о концесији за аеродром Никола Тесла одличан показатељ да је Србија на добром путу, али и представља „не круну“ већ још један озбиљан корак у правцу модерне европске државе, лидера Западног Балкана у спровођењу реформи.

Танјуг (Драган Кујунџић)

Брнабић је на свечаности потписивања концесије рекла да је након свеукупних реформи које је спровела претходна, влада коју она предводи наставила у том правцу и истакла да се сада можемо похвалити суфицитом, финансијском стабилношћу, све бољим кредитним рејтингом, падом стопе незапослености и јавног дуга.

Она је истакла и да Светска Банка и Светски економски форум својим оценама и похвалама доприносе томе да је све више инвеститора који долазе у Србију, да је Србија све боље позиционирана, а да су одличан показатељ да смо на добром путу озбиљне понуде које су за концесију стигле од светски најпознатијих фирми.

Како је рекла уверена је да су међу основним разлозима што је тако велика фирма из Француске, са 35 аеродрома и 275 милиона путника годишње дошла у Србију и успешно спроведен аранжман са ММФ и свеобухватне реформе и жеља да постанемо лидер у региону у свим сегментима.

У том смислу премијерка је указала да смо са 2,6 милијарди евра страних инвестиција на првом месту у региону, а да смо светски лидер по привлачењу гринфилд инвестиција, како то пише Фајненшел тајмс.

Како је рекла јачање и промоција Србије као земље знања креативности и неустрашивост да стремимо све вишим циљевима су наш фокус, а, додаје, са поносом може да каже да је премијерка током чијег мандата је и потписана ова концесија вредна око 1.5 милијарди евра.

Нагласила је да је у претходном периоду, захваљујући добром пословању и улагањима из сопствених средстава аеродром у Београду дошао до цифре од 5,3 милиона путника у претходној години и да очекује да ће „Ванси“ то подићи на 15 милиона путника годишње, чиме ћемо се позиционирати као чвориште ваздушног саобраћаја и добра туристичка дестинација.

Премијерка је казала да је прошле године остварен девизни прилив од туризма у висини од 1.1 милијарде евра, а да ће захваљујући и овој концесији он бити све већи а туризам бити све значајнија грана привреде.

Брнабић је подсетила да је Влада Србије издвојила 128 милијарди динара за капиталне инвестиције, што је за трећину више него претходне године, да у даљем периоду и раду има још много корака, да ће бити тешко, али да догађаји попут данашњег уливају поверење да ћемо све тешкоће успети да пребродимо.

Она је упутила највећу захвалност председнику Србије Александру Вучићу који је, истакла је, највише веровао у овај пројекат и који га је и започео.

Како је рекла „Вансију“ жели успешно пословање, а свима нама још много таквих успешних пројеката, а додала је и да је данашње потпсивање уговора један од симбола вековног пријатељства Србије и Француске.

Циљ Владе ове године  – незапосленост испод 10 одсто

Циљ Владе Србије је да у овој години спусти стопу незапослености испод 10 одсто, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић након потписивања уговора о концесији београдског аеродрома „Никола Тесла“ са француском компанијом Ванси ерпортс.

Како је објаснила, када Аеродром „Никола Тесла“ буде почео да ради у пуном капацитету, потенцијал у туризму биће према њеним речима огроман, и утицаће додатно на раст економије, БДП-а, као и на додатно смањење незапослености.

„Нама је циљ да ове године стопу незапослености смањимо испод 10 одсто због чега настављамо да радимо на растерећењу привреде попут повећања неопорезивог дела рада радника и пореских подстицаја за почетнике у пословању“, рекла је Брнабић.

Да би Србија наставила да се развија, каже премијерка, неопходна је помоћ из свих крајева земље.

Брнабић каже да привреда на локалном нивоу и политика која је усмерена на пројекте значајне за локалну заједницу, како истиче, чине мотор будућег напретка Србије.

„Зато, долазак успешне и моћне француске компаније видим као добар сигнал и подстицај локалној самоуправи да буде ефикаснија јер управо на примеру Вансија и београдског аеродрома, видимо да постоје инвеститори који желе да учествују у пројектима у Србији кроз модел јавно-приватног партнерства, а који је до сада био скоро у потпуности неискоришћен“, оценила је Брнабић.

Нотбар: Желимо да аеродром постане центар југоисточне Европе

Главни извршни директор Ванси концесија и председник Ванси Ерпортс Никола Нотбар је данас, након потписивања уговора о концесији београдског аеродрома „Никола Тесла“ на 25 година, рекао да је жеља да тај аеродром постане „чвориште и центар“ у региону југоисточне Европе.

Он је честитао и захвалио Влади Србије на квалитету и транспарентности тендерског поступка и истакао професионалност показану у свим фазама тог процеса.

„Ми смо дугорочни партнер у развоју Србије и Београда. Свесни смо да је аеродром ‘Никола Тесла’ стратешки важна инфраструктура за Србију јер је главни међународни улаз у Србију и покретач економског и привредног раста и развоја. Урадићемо све да даље развијамо овај аеродром у корист, наравно, грађана“, истакао је он.

Како је додао, компанија Ванси ерпортс верује у јак потенцијал за развој београдског аеродрома и импресиван развој компаније „Ер Србија“.

„Такође, верујемо и у висок потенцијал Београда као дестинације за бизнис и туризам. Наша идеја је да остваримо тај потенцијал јер ће то покренути економију“, додао је Нотбар.

Он је нагласио да је жеља да београдски аеродром постане водећи регионални аеродром.

„Надамо се да ће аеродром ‘Никола Тесла’ постати наше чвориште и центар у региону југоисточне Европе“, додао је Нотбар.

Михајловић: Да постанемо транспортни коридор и чвориште за овај део Европе

Потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић је изјавила данас да је уговор о концесији београдског аеродрома велика ствар за даљи развој наше земље и да је циљ да постанемо транспортни коридор и чвориште за овај део Европе.

Танјуг (Драган Кујунџић)

„Све што смо до сада урадили за развој инфраструктуре види се и по овом уговору. Ово је једна од најбољих светских компанија“.

Михајловић је истакла да уговор о концесија значи даљи развој аеродрома Никола Тесла и додала да ће сваке године бити исплаћивана такса.

Нагласила је да београдски аеродром треба да постане транспортно чвориште не само у југоисточној Европи већ за целу Европу.

„Ово је додатни ветар у леђа пријатељства Србије и Француске“, нагласила је Михајловић.

ИЗВОР: РТВ

———–

22.3.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић