Sanitetsko vozilo za ambulantu u Osojanu

Osojane je selo zabačeno u Metohiji udaljeno sat i po vremena vožnje od Kosovske Mitrovice gde se nalazi jedina bolnica u koju Srbi iz ovog kraja smeju da idu. Osojane je, nažalost, poznato po tome što je često na meti napada ekstremista iz obližnjih albanskih sela. Poslednji napad se dogodio 5. oktobra ove godine kada je 67-godišnji Želimir Vuković pretučen ispred svoje kuće. Završio je u bolnici sa teškim povredama glave.

„Ta ambulantna kola su preko potrebna Srbima iz Osojana koji ne samo da žive izolovano i u teškoj materijalnoj situaciji, već bivaju redovno napadani. Ne možemo kao humanitarna organizacija da utičemo na bezbednosno stanje u Metohiji, ali možemo znatno da povećamo nivo nege pacijenata tako što će moći ubuduće da primaju adekvatnu zdravstvenu pomoć tokom vožnje od sat i po vremena do bolnice. Ovo vreme je od vitalne važnosti u hitnim slučajevima, bilo da su u pitanju porodilje, žrtve napada ili teški bolesnici“, kaže osnivač humanitarne organizacije Solidarnost za Kosovo Arno Gujon.

Ovaj projekat je plod uspešne saradnje između francuske humanitarne organizacije i manastira Visoki Dečani koji je koordinisao svu logistiku kako bi se sanitetsko vozilo dovozilo iz Nemačke.