Ruski pukovnik svedočenjem o Markalama, toliko šokirao sudije u Hagu da su prekinuli suđenje Ratku Mladiću

.

ratko-mladic

http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpages%2FWebtribune%2F847608215252468widthlayout=button_countaction=likeshow_faces=falseshare=falseheight=21

Iznenada zaključen dokazni postupak odbrane generala Ratka Mladića pred Haškim sudom. Posle svedočenja ruskog pukovnika Demurenka, pre iskaza još dva svedoka odbrane – kraj!

Veće sudija Haškog tribunala iznenada je, danas, zaključilo dokazni postupak odbrane u procesu protiv generala Mladića. Ovaj potez sudskog veća došao je upravo posle svedočenja ruskog pukovnika Andreja Demurenka, pripadnika snaga UN u Bosni, u vreme ratnih sukoba, koji je raskrinkao laži o Markalama.

Kako se saznaje, sudsko veće je trebalo da sasluša još dva svedoka odbrane, ali je od toga naprasno odustalo. Obrazloženje odluke tek će danas biti dostupno javnosti, ali sve upućuje da su se sudije Tribunala već “zamorile” od istine o Markalama.

 

Pukovnik Andrej Demurenko u svom svedočenju potpuno je opovrgao navode optužnice koja tereti generala Mladića da je Vojska Republike Srpske ispalila minobacačku granatu koja je, u avgustu 1995. godine, ispred sarajevske pijace Markale ubila i ranila desetine građana Sarajeva.

Ruski pukovnik Demurenko bio je u to vreme načelnik štaba Unprofora u sektoru Sarajeva i učestvovao je u istrazi o eksploziji. Posvedočio je u Hagu da “Markale” nisu bile pogođene minobacačkom granatom i sugerisao da je “ispred pijace mogla da bude postavljena i daljinski aktivirana mina ili granata koja bi imala isti učinak i ostavila isti krater na tlu, kao projektil ispaljen iz minobacača”.

 

Istovremeno, ovaj svedok optužio je komandu i većinu pripadnika Unprofora u Sarajevu za “pristrasnost u korist muslimana”. Kako je kazao, oni su verovali da su Srbi “agresori” koji žele da unište Bosnu i Hercegovinu”. Kazao je, između ostalog, i to da “Vojska Republike Srpske nije želela da uništi Sarajevo, čak ni sve neprijateljske jedinice kojih je bilo po celom gradu”.

Nije teško pretpostaviti da bi u sličnom tonu iskaze dali i svedoci koji su, zasada, lišeni takve mogućnosti. Kažemo: zasada, jer će odbrana generala Mladića uložiti žalbu na odluku Sudskog veća da iznenada zaključi dokazni postupak. U odbrani nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske saglasni su da će u tome iscrpeti sva raspoloživa pravna sredstva.

Odbrana generala Mladića podseća da je u ovom procesu u korist optuženog svedočio čak i jedan od pratilaca iz tima Alije Izetbegovića, koji je naveo da su Markale deo scenarija vojnog i političkog rukovodstva na čijem je čelu bio upravo Izetbegović. To će verovatno biti deo žalbe koju će odbrana vrlo brzo predati Tribunalu.

(Novosti.rs)