Руски и српски ђаци преко скајпа упознавали једни друге о знаменитостима својих градова

sdr

Помоћу нових технологија које се већ дужи низ година користе у нишкој ОШ ,,Бубањски хероји“, искористили смо технику коју поседујемо да нашим другарима из Русије прикажемо и упознамо их са догађајем из 1809. год на Чегру, Синђелићу и Ћеле кули, каже Бојанић.

Наши другари из Русије упознали су нас са својим градом.

Ученици су презентовали једни другима значајне делове из историје који карактеришу њихове градове и државе.

Ђаци из ОШ ,,Бубањски хероји“
Сапун на грбу града Шуја

Од руских ученика чули смо и неке занимљиве податке да је у 16. веку у Шуи био цар Иван Грозни док је ишао у поход на Казан. Чули смо и да су у 17. веку у Шуjи почели да долазе страни трговци. У Шуји су направљене тканине и сапун. Занимљиво је да је на грбу Шује приказан комад сапуна. Занимљив је и податак да у Воскресенској катедрали у Шуји се налази икона Шуjско-Смоленске Богородице. И поред храма највиши звоник у Русији, преноси Ђорђе Бојанић.

Шуjа је град на реци Тези. Град се налази на две обале реке. Недалеко од Шуjе налази се велики град Иваново, то је центар нашег Ивановског региона. Ивановска област је у центру Русије. Велика руска река Волга тече кроз њу. Град је саграђен у 14. веку, а можда и раније, преноси историчар Александар Николајевич Муравјов.

Руски ђаци

У бившој мушкој гимназији у Шуји студирао је познати песник Константин Балмонт. Његов живот је био делимично повезан са Србијом. Константин Балмонт је популаран руски лирски песник почетком 20.века. Пријатељство га је повезало са српским научником Александром Белићем. Познати писац је много преводио Српске народне песме и чак научио српски језик. У нашем граду је 13 школа и 4 колеџа. Постоји и одељење државног универзитета у Иванову. Град има неколико музеја и један биоскоп. Кроз град пролази пруга. Град има своју телевизију и радио. Многи становници се баве спортом у спортском комплексу, преноси историчар Александар Николајевич Муравјов.

Руски ђаци

На крају часа ученици су се представили и поздравили једни друге, то је прелепо видети када једни другима машу, шаљу срца и поздраве.

Преводилац је био професор Муравјов, срећом да он зна одлично српски језик, наглашава Ђорђе Бојанић.

ОШ ,,Бубањски хероји” из Ниша је већ дужи низ година у међународној сарадњи са руским школама, урађено је заједнички око десетак документарних филмова који свакако завређују пажњу гледалаци и из којих може доста тога да се научи, наглашава Ђорђе Бојанић.

Српски ђаци поздрављају руске ђаке

Као што видимо, преко скајпа ученици могу сарађивати на великим удаљеностима, нема баријера, само је потребна воља за покретање овакве сарадње, која код нас у школи траје већ дужи низ година са различитим школама из Русије. Овакав вид наставе веома позитивно утиче на мотивацију данашњих ученика, којима није страна ова нова технологија, овим начином лако долазе до нових информација и могу се упознати са неким новим културама и историјом. На овај начин се и склапају нова пријатељства на друштвеним мрежама међу ученицима ван граница својих држава и на тај начин размењују своја знања и искуства, каже Бојанић.

sdr

sdr

dig

Original Article