Rodoljublje i duhovnost

rodoljublje-i-duhovnost

Prosvjeta

DOMAĆINI I GOSTI: Mijalković, Ajdačić, Avramović i Sarić

Tribina bečke Prosvjete “Susreti i razgovori” obeležila je 12 godina svog postojanja, a slavljenička je održana u sali hrama Svetog Save u Beču na temu “Rodoljublje ili samoporicanje – očuvanje duhovnosti ili nestajanje”. Gosti tribine bili su prof. dr Zoran Avramović i Živorad Ajdačić, koji je predstavio rad Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.

Tribinu je vodio njen inicijator i decenijski urednik prof. Srđan Mijalković, a Marko Sarić, predsednik Prosvjete, na početku je pozdravio prisutne.

– Ova kultna tribina Prosvjete traje već 12 godina i uspešna je upravo zbog toga što se zasniva na stručnosti, iskrenosti, važnim temama i dobrim gostima, kao i našoj odličnoj publici koja nas tako dugo i radoznalo prati. Eto, upravo smo imali proslavu decenije Prosvjetinih škola, a radujemo se i ovom jubileju – ukazao je Mijalković.

Profesor Avramović je govorio o osobenoj pojavi u našem društvu – preziru prema običnom narodu i mržnji prema svojoj državi. On jasno razlikuje kritiku države i društva, koju smatra legitimnom i potrebnom, od aktivnog propagandnog rata protiv interesa sopstvene nacije. Taj rad protiv vlastite zajednice ima često razarajuće dejstvo jer se ne očekuje i budi negativne emocije, posebno u našem narodu koji je decenijama izložen najružnijim propagandnim lažima i najgorim neistinama, ukazao je Avramović.

Mijalković ističe da je ovo izuzetno važna tema, koja se i te kako tiče naših ljudi, kako u matici tako i u rasejanju.

– Mi koji živimo izvan otadžbine vidimo da takva pojava ne postoji kod drugih naroda. U zapadnim zemljama se agresivne društvene manjine ne ohrabruju u širenju mržnje prema vlastitim sugrađanima i prema svojoj kulturi, što je svojstveno autošovinistima u Srbiji. Protiv toga se moramo boriti obrazovanjem i negovanjem svojih kulturnih i društvenih tekovina, a naš narod toga ima napretek. I kulturni programi Prosvjete, kao i Prosvjetine škole jedan su vid odbrane od svake vrste šovinizma, a posebno onog usmerenog prema Srbima, ma sa koje strane dolazio – rekao je Mijalković.

Gosti iz Beograda, prof. dr Zoran Avramović i Živorad Ajdačić, dan posle tribine su obišli Prosvjetine škole u Beču, a najviše su bili oduševljeni najmlađima – klincima iz predškolske Male pričaonice.

Publika učesnike tribine ispratila gromkim aplauzima
Poseta klincima iz Male pričaonice

Mališani pevali

Muzički gost bio je popularni Mali hor Prosvjete. Među uglednim gostima bio je i dr Žarko Obradović, ambasador Srbije pri međunarodnim organizacijama u Beču. Razgovori o predavanju bili su zanimljivi i emotivni, a publika je goste ispratila gromkim aplauzima.

Mali hor Prosvjete

Detaljnije