Radost učenja srpskog i ćirilice

Polaznici Prosvjetine škole srpskog jezika svečano su započeli upis u novu školsku godinu, a osmoj godini po redu, osim đaka i roditelja raduju se i svi Prosvjetini pedagozi na čelu sa Srđanom Mijalkovićem, osnivačem i predsednikom odbora SPKD Prosvjeta u Austriji.

Zbog aktuelne situacije upis u školu je produženi biće moguć celog oktobra, na svim punktovima u Austriji.

Nastavqaju se svi razredi u prostorijama u hramovima Srpske pravoslavne crkve u Drugom, Trećem i [esnaestom okrugu u Beču kao i u Lincu i Sankt Peltenu. Svi učesnici, pedagozi i deca će se savesno i odgovorno pridržavati predviđenih zakonskih i higijenskih mera koje su neophodne.

Mijalković poziva naše ljude u Beču i Austriji da podrže školu, da se uključe u njen rad i
pošalju svoju decu da uče srpski jezik.

Nastavljaju misiju: Srđan Mijalković i nastavnici

– Ovo je škola za svu decu srpskog porekla u Austriji, kao i za sve one koji žele da nauče srpski jezik na pravi način – ističe Mijalković.

On je pohvalio tim Prosvjete na vrednom radu u ovom teškom periodu, a posebno je zahvalio episkopu austrijsko-švajcarskom Andreju, sveštenstvu i svim hramovima SPC u Beču i Austriji koji podržavaju ovaj projekat od početka.

Ponovo se okupljaju: Mali hor Prosvjete

– Ovaj kompleksni projekat dopunske nastave nije lako održavati, ali ipak postoji podrška
mnogih, Eparhije austrijsko-švajcarske, značajnih institucija, između ostalog i Uprave za dijasporu i Srbe u regionu Ministarstva spoqnih poslova Srbije, naše ambasade, Predstavništva Republike Srpske u Beču i drugih koji razumeju da je dobro znanje svog jezika najvažniji preduslov za očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta u rasejanju. To je istovremeno i snažan impuls našoj zajednici u Austriji u nastojanju da se borimo za pravo na srpski jezik kao maternji, kao i bolji celokupni društveni i kulturni status u ovoj zemlji – kaže Mijalković.

Uz ostale pedagoge, nastavnice srpskog jezika Aleksandra Tanasković, Vesna Špirić i Suzana Milovanović, organizovale su i započele upis u školu. Dočekale su nove đake i uredile učionice, zajedničkim radom uspele da pripreme novu školsku godinu i sa decom podele radost jer se njihova misija nastavlja uprkos teškoćama. Dodatne informacije zainteresovani mogu da dobiju na www.prosvjeta.at, imejl office@prosvjeta.at kao i na imejlove skola03@prosvjeta.at za 3. okrug, skola02@prosvjeta.at za 2. okrug i skola16@prosvjeta.at za 16. okrug.

Sve spremno za dolazak đaka

Mali hor i pričaonica

Istovremeno će početi sa radom Mali hor Prosvjete, pod vođstvom Vere Simić i nastava predškolskog razreda Mala pričaonica, koja uspeva da deci od četiri do šest godina kroz igru i na kreativan način približi srpski jezik. Početni nivo učenja srpskog jezika veoma je važan jer se deca predškolskog uzrasta upoznaju sa osnovama jezika i pisma. Zato nastavnice Jovana Mitić, Ivana Milovanović i Bosiljka Krstić sa zadovoljstvom pristupaju deci ovog uzrasta. Prema svim prilikama, nastaviće se i Likovni razred Prosvjete, a priprema se otvaranje novih razreda širom Austrije.

Učionice u hramovima

Zvanični upis je u svim učionicama u sva tri hrama Srpske pravoslavne crkve u Beču na adresama: Engerthstrasse 158, 1020 Wien, Veithgasse 3, 1030 Wien i Neulerchenfelderstr. 47, 1160, Wien, kao i u crkvama u Sankt Peltenu (Hanuschplatz 5, 3100 St. Pölten) i Lincu (Posthofstr. 41, 4020 Linz).

Чланак Radost učenja srpskog i ćirilice се појављује прво на Vesti online.

Original Article