Putin: „Moguće su ozbiljne posledice ako dođe do upotrebe zapadnog oružja na ruskom tlu“

putin:-„moguce-su-ozbiljne-posledice-ako-dodje-do-upotrebe-zapadnog-oruzja-na-ruskom-tlu“
Putin: „Moguće su ozbiljne posledice ako dođe do upotrebe zapadnog oružja na ruskom tlu“

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je danas da bi upotreba zapadnog oružja za gađanje ciljeva na ruskoj teritoriji, izazvala „ozbiljne posledice“, pošto Ukrajina kao odgovor na rusku invaziju već gađa pogranična područja.

„U Evropi, posebno u malim zemljama, moraju da razmišljaju o tome sa čime se igraju“, rekao je Putin u Uzbekistanu gde je u zvaničnoj poseti.

Ruski predsednik je dodao da je to „ozbiljna stvar koja mora da se ima na umu, pre odluke o napadu duboko na ruskoj teritoriji“.

„To trajno zaoštravanje može da izazove ozbiljne posledice.“

Ukrajina traži oružje zapadnih zemalja za gađanje vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji, ali ta tema je duboko podelila saveznike Kijeva.

Italija i Nemačka su pomenule opasnost od daljeg zaoštravanja sukoba, strahujući da bi Putin mogao da upotrebi nuklearno oružje, dok generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg smatra da trenutna ograničenja „vezuju ruke Ukrajicima“.

Putin smatra da bi to bilo dodatno zaoštravanje, jer bez obzira na to što bi ukrajinska vojska sprovodila napade, njih bi pripremili zapadnjaci koji Ukrajinu snabdevaju oružjem.

„Takav zadatak ne priprema ukrajinska vojska, već predstavnici zemalja NATO“, rekao je Putin optužujući Zapad da „želi globalni sukob“.

Post Views: 30

Originalni tekst