PRVI JAVNI NASTUP NEDAVNO OSNOVANOG ANSAMBLA ABRAŠEVIć CH

Na nedavno održanoj smotri KUD-ova Švajcarske u Dietikonu, društvo „Abrašević CH “ prvi put je svojom sjajnom igrom pokazalo pravo folklorno umeće, a publika je aplauzima i uzvicima podrške to umela da nagradi. Ime društva nije slučajno odabrano i naglašava povezanost sa istoimenim društvom u Srbiji sa kojim neguju bratske odnose.
– Vrlo sam zadovoljan prvim javnim nastupom „mojih“ momaka i devojaka. Za samo mesec dana vežbanja uspeli smo igrom da pridobijemo simpatije publike – kaže za „Vesti“ raspoloženi predsednik ovog folklornog udruženja Nenad Milenković.

Unikatne nošnje

Publika u Dietikonu videla je „Igre iz okoline Beograda“, kao i „Srpske igre iz Prizrena“. Posebno oduševljenje svih prisutnih izmamile su narodne nošnje, koje su bile originalne i koje nigde više ne mogu da se nabave. Ništa manje aplauza, takođe zaluženo, dobile su i pevačke grupe ovog društva – muška i ženska.

On zahvaljuje čelnicima Saveza srpskog folklora Švajcarske što su im pružili mogućnost da pokažu šta znaju i umeju.
– Iako smo, praktično rad započeli nedavno, moram da kažem da su na sceni bili svi iskusni igrači, koji su rasli uz folklor i znanje sticali u drugim ansamblima. Da nije tako, kako bi inače uspeli za tako kratko vreme da naučimo koreografije koje su vrlo ozbiljne i nimalo lake za igru. No, stari smo mi majstori – smeje se šeretski Nenad Milenković.

Uniforme

članovi ovog društva su u Dietikonu bili zapaženi i po odeći koju su toga dana nosili. Svi su bili obučeni jednako. Muškarci su nosili crna odela sa kravatom na kojoj je pisalo „Abrašević CH „, a devojke u crnim kostimima sa maramom na kojoj je takođe pisalo ime društva.

Prema njegovim rečima planovi društva su veliki.
– Moramo brzo i puno da radimo, kako bi smo realizovali sve ciljeve koje smo sebi zacrtali. Ne mogu sada da kažem šta uskoro spremamo, želim da iznenadimo našu publiku. Ali, ubrzo će se videti ko je „Abrašević CH „, šta sve može, kako se igra i igrom pronosi srpsko narodno stvaralaštvo – optimistički poručuje Milenković.