Prva folklorijada u Austriji

Zajednica jugoslovenskih i srpskih klubova u Becu organizuje u subotu Prvu folklorijadu naših klubova u Austriji.
– Radi se o predstavljanju naših folklora iz citave Austrije, a ne o takmicenju – ukazao je referent za kulturu Zajednice Boro Kapetanovic.
Folklorijada ce se održati u pozorištu becke internacionalne škole (VIS) (22. becki okrug, Strasse der Menschenrechte 1) sa pocetkom u 16 casova.
– Do sada se za ucešce prijavilo osam decjih i isto toliko omladinskih folklornih sastava. Samo ce folklori iz Salcburga i Donje Austrije iz tehnickih razloga izostati – kazao je Kapetanovic.
Gosti Prve folklorijade bice iz domovine KUD “Arandel Matic”, kao i rumunska folklorna grupa “Vorbano Astra”, i ruski folklorni sastav iz Beca “Ruski suveniri”.
Održavanje folklorijade u Austriji pokrenula je becka Zajednica sa ciljem pružanja mogucnosti našoj omladini da se druži, još više negujuci svoju tradiciju, kulturu i jezik.
Do sada je na nivou Austrije postojala jedna zajednicka manifestacija, a to je Smotra kulturno-umetnickog stvaralaštva, koja, medutim, ima takmicarski karakter, a i prenatrpana je mnogim drugim sadržajem.
Svi ucesnici Prve folklorijade, kako je najavljeno, dobice plaketu i zahvalnicu, a nakon nastupa planirano je druženje ucesnika i gostiju.
Inace planirano je da ova manifestacija postane tradicionalna.