Obelodanjena imena ljudi koje od SRJ potrazuje Haski sud

Lista od 20 lica koje od Savezne Republike Jugoslavije traži Haški tribunal, juce je prosledena javnosti. Na listi optuženih za ratne zlocine veci deo tereti se za zlocine pocinjene tokom rata u BiH.
Pored Radovana Karadžica i Ratka Mladica, tu je i general Vojske Republike Srpske Vinko Pandurevic, koji se tereti za zlocine pocinjene u Srebrenici. Za Pandurevica, kao i za vecinu ostalih sa spiska, nije poznato sadašnje mesto boravka, odnosno, da li su u RS, Srbiji ili Crnoj Gori. Takode, vecina ima dvojno državljanstvo (RS i SRJ).

Tri dana za predaju

Predsednik istražnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu Branislav Todic, izjavio je juce da u toku dana ocekuje da u sud stignu optužnice Tribunala. Posle objavljivanja spiska, optuženima ce biti ostavljen rok od tri dana da se dobrovoljno predaju i u tom slucaju postupak ce se odvijati mimo suda, a država ce dati garancije za odbranu sa slobode. U suprotnom Okružni sud ce dati nalog policiji da privede haške optuženike i tada ce sud da sprovede ekstradicioni postupak.

Na listi se nalazi i Ranko Cesic, koji se tereti da je u logoru Luka u Brckom pocinio ratne zlocine nad Muslimanima i Hrvatima.
Momcilo Gruban je optužen kao jedan od zapovednika u logoru Omarska, gde je, po navodima Tribunala, bilo ubijanja i mucenja ratnih zarobljenika ali i obicnih civila nesrpske nacionalnosti.
Gojka Jankovica, Radovana Stankovica, Dragana Zelenovica i Mitra Raševica tužilaštvo Tribunala tereti za pocinjene ratne zlocine na podrucju Srbinja odnosno Foce.
Mitar Raševic, roden 1940. godine, pominje se kao najodgovorniji za pocinjene ratne zlocine u Foci, jer je u to vreme, kako tvrde u Hagu, bio komandir lokalnih snaga u ovom gradu.

Stojiljkovic izbrisan

Na spisku za izrucenje, koje je dostavilo Tužilaštvo nalaze se i pripadnici „vukovarske trojke“ – Veselin Šljivancanin, Mile Mrkšic i Miodrag Radic. Tu su i saradnici Slobodana Miloševica – Milan Milutinovic, Nikola Šainovic i general Dragoljub Ojdanic. Sa spiska je skinut Vlajko Stojiljkovic.
Hag traži i nekadašnjeg predsednika Republike Srpske Krajine Milana Martica.

O Gojku Jankovicu puno je pisala britanska štampa tako da je „Sandej tajms“ još 1996. tvrdio da se on sklonio u Srbiju.
Duško Kneževic i Željko Meakic nalaze se na javnoj listi Tribunala zbog navodno pocinjenih ratnih zlocina na podrucju Prijedora. Meakic je, po navodima Tužilaštva, bio komandant logora Omarska od 25. maja 1992. do 30. avgusta 1994 dok se Kneževic, kako stoji u optužnici, isticao degradirajucim postupcima prema logorašima u Keratermu.
Milan i Sredoje Lukic su optuženi zbog zlocina u okolini Višegrada. Milan je roden 1967. u Foci, i Sredoje 1961. u okolini Višegrada. Oni su po navodima Tužilaštva odgovorni za otmicu i likvidaciju putnika iz voza u Štrpcu. Za Milana, bivšeg pripadnika paravojne formacije „Beli orlovi“, se dugo tvrdilo da je u Obrenovcu dok je Sredoje obavljao policijske dužnosti u Višegradu.

Dubrovacko ratište

Hag traži izrucenje Milana Zeca i Vladimira Kovacevica zbog aktivnosti na dubrovackom ratištu 1991. Milan Zec je, tužen po komandnoj odgovornosti kao nacelnik štaba Vojno-pomorskog sektora JNA koji je bio angažovan u borbama oko Dubrovnika. Zec je u to vreme bio kapetan bojnog broda dok je Vladimir Kovacevic, roden 15. januara 1961. optužen kao komandant Treceg bataljona JNA iz Trebinja odgovoran za bombardovanje Dubrovnika.

Za zlocine u RS Hag optužuje i Stojana Župljanina i Savu Todorovica, koje traži preko Jugoslavije.