Zaboravite tablete, masirajte ruke!

Ne posežite odmah za lekovima, refleksologija ce vam pomoci da ublažite male zdravstvene probleme: od glavobolje od menstrualnih bolova!

Rešenje malih zdravstvenih tegoba: od glavobolje do menstrualnih bolova!

Rešenje malih zdravstvenih tegoba doslovno vam je na dlanu. Prema refleksologiji, pritisak ili masaža odredene tacke (zvane „refleksna zona“) na prstima ruku ili nogu deluje ciljano na pojedine organe. Pomocu ove terapije možete rešiti male probleme, od prehlade do glavobolje, i odagnati napetost i stres. Zašto je onda ne iskoristiti? Refleksologija nema neželjenih propratnih pojava, a mogu je upražnjavati i pocetnici. Osim toga, ovu samomasažu možete raditi bilo gde: ispred televizora, u automobilu (ali samo dok cekate na semaforima) ili u kancelariji za radnim stolom.

Refleksologija je staro umece. Vec pre pet hiljada godina koristili su je indijski i kineski lekari. No, tek pocetkom 20. veka je i na zapadu postala prava medicinska disciplina – zahvaljujuci americkom lekaru Viliamu Ficdžeraldu: on je uvažio stara saznanja da svaka tacka ruke (i stopala) odgovara odredenom organu tela, da masaža ima analgetsko delovanje na organizam i prema ovom pricipu izradio prvu mapu refleksogenih zona.

Kako funkcioniše?

Princip na kome se zasniva refleksogena masaža je uska povezanost izmedu nekih tacki na ekstremitetima i unutrašnjih organa. Ali, i cinjenica da su na rukama koncentrisani nervni receptori (mali senzori koji skupljaju podražaje i šalju ih u mozak): zato se pritiskanjem jagodice ili trljanjem odredene tacke na dlan stvara neposredna veza izmedu „spolnjeg“ i unutrašnjeg organa. Podražaj putuje nervnim vlaknima do odgovarajuceg organa, donoseci mu poruku koja ce mu pomoci da ozdravi. Pogledajte ruku s tackama i, zavisno od tegoba koje imate, otkrijte podrucje koje treba da masirate.

Nema više bola u ledima

Prave tacke: Osecate neprijatan bol u donjem delu leda? Možete sebi da pomognete refleksologijom: tacka na ruci koja odgovara kicmi nalazi se na spolnjem delu palca (tacka 1).

Kako? Minut masirajte refleksnu tacku kicme: uhvatite je palcem i kažiprstom suprotne ruke, krecuci sa poslednjeg clanka, spuštajte se prema dole polaganim, ali odlucnim pokretima. Ponovite na drugoj ruci.

Stop glavobolji

Prave tacke: Ne uspevate da se rešite glavobolje? Treba vam odmor u mracnoj i tihoj prostoriji. Ne prode li, pokušajte sa refleksologijom. Protiv glavobolje morate da delujete na vrhovima svih prstiju (tacke 4); odgovaraju mozgu i glavi.

Kako? Podražavajte tacke 4: pritišcite minut prste obeju ruku, jedne o druge, pulsirajucim pokretom (ritmom slicnim otkucaju srca).

Protiv cistitisa

Prave tacke: Cesta potreba za mokrenjem, bol i peckanje? Možda imate cistitits. U slucaju infekcije mokracnih puteva preporucuje se pretraga mokrace, kako bi se otkrila bakterija uzrocnik i prepisao odgovarajuci antibiotik. U ocekivanju rezultata, možete sebi pomoci refleksologijom. Masirajte delove ruku koji odgovaraju bubrezima i mokracnom mehuru: na sredini dlana obeju ruku (tacka 5) i na zglobu (tacka 6).

Kako? Palcem masirajte tacku bubrega na obe ruke, zatim delujte na mesto koje odgovara mokracnom mehuru.

Dodirom protiv bola

Prve tacke: Pokvaren zub, zgrceni mišic… Kako ne biste uzimali previše lekova, a ipak ublažili bol, masirajte dlanove ruku. Nemoguce je odrediti tacke, jer ih je mnogo.

Kako? Najbolje je podržavati sve tacke: uzmite u ruku veliki drveni cešalj i „cešljajte“ dlan. Na taj nacin cete podražavati celi središnji deo ruke. Masirajte jedan minut.

Pobedite bol u želucu

Prave tacke? Probava vam je otežana? Jedite lakšu hranu: izbacite izrazito masna jela (pržena hrana, fermentirani sirevi i salame), a cešce jedite ribu, krompir, jabuke i banane, koji su lako probavljivi. Ukoliko ne uspevate da kontrolišete ishranu, pomozite sebi masažom. Probavni trakt ima dve tacke, za debelo i tanko crevo tacka 11, za želudac tacka 12.

Kako? Sredinu dlana masirajte drvenim kuglicama, a zatim tacku želuca, otprilike minutu.

Odmorite umorne oci

Prave tacke: Mnogo vremena provodite za kompjuterom i oci su vam umorne i suve? Jedini lek je da sprecite tu pojavu. Svakih 20 minuta ustanite od stola i malo se odmorite. Ne uspete li da sprecite tegobe, pokušajte sa masiranjem delova ruku koji odgovaraju ocima: nalaze se na poslednjim clancima kažiprsta i srednjeg prsta obeju ruku (tacka 10).

Kako? Kako biste delovali na mesta koja odgovaraju ocima, na clanke kažiprsta i srednjeg prsta stavite štipaljke za veš i držite ih otprilike minut, prvo na jednoj, pa na drugoj ruci. Pripazite da pritisak ne bude prejak: ne sme da zaustavi cirkulaciju.

Uklonite bol u uhu

Prave tacke? Nakon prehlade, danima vas muci bol u uhu? Šta da ucinite? Nipošto ne pokušavajte da cistite slušne kanale vatenim štapicima ili u da njih stavljate vatu. Pokušajte da masirate refleksne tacke uha: nalaze se na poslednjim clancima domalog i malog prsta (tacka 7) obeju ruku.

Kako? Da biste što jace delovali na refleksne tacke uha, poslužite se štipaljkama, plasticnim ili drvenim. Stavite ih na clanke domalog i malog prsta i držite minut: prvo desne, zatim leve ruke.

Za savršen ciklus

Prave tacke: Imate li bolne menstruacije, s grcevima i probadanjem u donjem delu stomaka, najpre se posavetujte sa ginekologom, kako bi se iskljucila moguca oboljenja polnih organa. No, i refleksologija vam može pomoci. Podražavanje tacke ruke koje odgovaraju materici i jajnicima: nalaze se na zglobovima obeju ruku (tacke 8 i 9).

Kako? Palcem i kažiprstom desne ruke pritisnite tacke 8 i 9 i masirajte kružnim pokretima. Ovu masažu morate da radite pre menstruacije, a ne u vreme samog krvarenja, jer tada više ne pomaže.

Ublažite stres

Prave tacke: Muce vas razdražljivost i teskoba? Krivac je brzi svakodnevni ritam. Da biste pronašli mir, prema refleksologiji, morate delovati na takozvanu „pleksus solarnu“ zonu (tacke 14), koja se nalazi ispod srednjeg prsta.

Kako? Pleksus solarna zona je vitalna tacka koja upravlja funkcijama svih unutrašnjih organa. Ne zove se slucajno i „abdominalni mozak“. Trljajte je jagodicom palca kružnim pokretima. Masirajte otprilike jednu minutu svaku ruku. Dok masirate, pokušajte da oslobodite mozak svih misli.

Rešite se celulita

Prave tacke: Celulit se obicno leci masažama i kremama, koje u vecini slucajeva pokazuju nedelotvornost. Prema refleksologiji, ako je celulit posledica loše cirkulacije, morate da delujete na mesta medu prstima obeju ruku, s gornje i donje strane (tacka 13). No, sama masaža vam nece pomoci: morate da je kombinujete sa zdravim nacinom života (pijte dve litre vode na dan, izbegavajte masnu hranu, hodajte najmanje 30 minuta svaki dan).

Kako? Dve minute štipanjem podražavajte refleksne tacke cirkulacije na obe ruke, nekoliko puta na dan.

1 kicma

2 ždrelo i jednjak

3 bronh

4 glava i mozak

5 bubrezi

6 mokracni mehur

7 uši

8 maternica, rodnica, prostata, penis

9 jajnici i testisi

10 oci

11 debelo i tanko crevo

12 želudac

13 cirkulacija

14 pleksus solare

15 zubi