Prosvjetini đaci u Austriji na Vidovdan dobili svedočanstva

Prosvjetini đaci u Austriji na Vidovdan dobili svedočanstva

Devetu godinu zaredom, tradicionalno oko Vidovdana, đaci Prosvjetinih škola u Austriji dobijaju svoja svedočanstva. Ove godine se to gotovo istovremeno dešavalo širom Austrije, u svim školama, od Braunaua i Gmundena do St.Poltena, od Linca, Štajera i Ensa do Beča.

Centralna proslava održana je u Beču, u svečanoj sali saborne crkve sv. Save, a svedočanstva je podelio prof. Srđan Mijalković, osnivač i rukovodilac Prosvjetine Mreže srpskih dopunskih škola u Austriji.

Svečanost je otvorio Mali hor Prosvjete, a goste je pozdravio otac Filip Milunović, starešina hrama, koji je preneo čestitke i dobre želje vladike Andreja za uspešan završetak školske godine.

Svečana sala bila je pretesna za đake i roditelje, ali svi su bili raspoloženi i strpljivi. Aplauzi Malom horu smenile su ovacije nastavnicama Prosvjetinih škola, a bilo je puno cveća, poklona, pa i suza.

Mijalković je pre dodele zahvalio nastavnicima, deci i roditeljima na ovoj izuzetnoj godini i podsetio da ona ne bi bila tako uspešna bez njihove podrške, ali i pomoći Eparhije austrijsko-švajcarske, a posebno Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, na čelu sa Arno Gujonom. Podsetio je da se slične manifestacije istovremeno dešavaju i u drugim našim školama u Austriji i uputio pozdrave i čestitke tamošnjim saradnicima, pedagozima i predavačima.

„Raduje me da se ove godine preko 400 naših đaka sa svojim porodicama širom Austrije veseli svedočanstvima i diplomama, a da sve više naših ljudi u Austriji shvata koliko je školsko obrazovanje na svom jeziku bitno. Ulažemo puno energije u održavanje škola, ali i pripremu novih. Sarađujemo sa brojnim udruženjima, a pozivamo i ostala udruženja u Beču i širom Austrije da zajednički formiramo nove srpske škole u ovoj zemlji. U toku su velike i naporne pripreme za nove Prosvjetine škole srpskog jezika u Gracu, Salcburgu, Velsu, Koruškoj, Tirolu i Foralbergu! Očekujemo da one počnu sa radom već u septembru“, bio je vrlo ponosan Mijalković, umoran, ali zadovoljan posle vesele i dostojanstvene svečanosti.

Bečke nastavnice, Aleksandra Tanasković, Suzana Nedeljković, Vesna Špirić, Ivana Milovanović, Jelena Sajfert, Jovana Mitić i Vera Simić uspešno su pripremile i vodile manifestaciju, koja će, ako sve bude po planu, sledeće godine biti još masovnija.

PR Prosvjeta Austrija
Beč, 29.06.2022.

 

 

 

 

 

 

 


SVE VESTI
Original Article