Proslava Sv Save u Australiji

Postovanoj Redakciji i svim zaposlenima kao i Srbima sirom sveta , cestitam radostan i svetao dan – praznovanje Svetom Savi!

Ove godine, Srbi u Australia proslavili su kao i ranije, u svim svojim hramovima!

Veliki narodni sabori u dva srpska manastira ,u dve drzave- obadva posvecena Svetitelju Savi ,okupili bi ranijih godina vise hiljada Srba.
Nazalost ,ove godine usled velikih pozara koji su plamteli danima , u bliskoj okolini naseg Manastira Sv Sava kod grada Canberra,izostala je proslava!Dugi niz godina ,na ovaj dan a iz svih krajeva Australije pristizali su Srbi -kompletne porodice. Bilo je to okupljanje hiljada mladih , dece i starijih ,zeljnih svojih obicaja i svoje tradicije . Tradicionalna smotra svih srpskih folklornih grupa ,odrzavala se u ove dane.
Srpska deca imaju svoj letnji kamp od 11.- 26. Januara u konfornim paviljonima ,na manastirskom imanju. Kamp se odvija u dve smene i nasa decica koja su negovana ,pazena i vaspitavana u Svetosavskom duhu, provode divne i sadrzajne dane koji ostavljaju neizbrisiv trag u njihovon detinjstvu! Deca se uce, uz svakodnevne zabavne aktivnosti; srpskim obicajima, pesmama, veri i casnom zivotu. Uz veliku ljubav i paznju ,nasih srpskih majki iz Centralnog kola srpskih sestara, deci se pruza majcinska paznja ,neponovljiva i jedinstvena neznost naseg mentaliteta.Na taj nacin ,deca pretezno rodjena u ovom podneblju ,ponesu dalje kroz svoje odrastanje i zivot ,melodiju svoga kraja a docaranu u lepoti manastirske oaze! Ponesu u svojoj neznoj dusi velika secanja; na bogosluzenja, slavu Sv Jovana, igre i pesmu srpsku kraj logorske vatre na rubu jezera i drage likove ;cika Branka, teta Milke, teta Glorije, teta Hristine , Oca Joakima , Vladicanski dostojanstven lik i mnoge druge , svetle u svojoj pozrtvanosti …
Decji kamp se zavrsava ,uoci svetosavskih dana ,priredbama i kasnije zajednickom velikom narodnom svetkovinom.
Ova godina ,darovala nas je tugom!Srbi Australije ,pate zajedno sa svim ljudima ovog kontinenta a posebno stradalnicima velikih pozara, cija je imovina potpuno unistena i kojih je preko 400. Sa manastirskog imanja vide se pozari , okolna brda gore, uzareni oblaci gutaju sume, stihija prelazi preko farmi i ostavlja pustos! Srce se steglo, nema mesta veselju , samo molitva tiha i usrdna i Bogu ugodna traje ,penje se ka nebu , treperi kao zlatna pena nad jezerom osvestane i svete vode..!
U nasem drugom Manastiru Sv Sava kod grada Melbourne , traje veliki srpski sabor .Na to prelepo i sveto mesto stiglo je mnogo Srba . Tako je i u mnogobrojnim hramovima , u Crkveno skolskim opstinama -svecano ,jer sva srpska deca slave svoju skolsku slavu Svetitelja Savu! “Uskliknimo s ljubavlju Svetitelju Savi , srpske crkve i skole, Svetiteljskoj glavi!
POJTE MU SRBI PESMU I UTROJTE!”

Na mnogaja ljeta, pohodi nas Svetitelju Savo, nas zastitnice i putovodjo!Sveti Savo ,Prince iz Nemanjica loze koji si detinjom dusom a mudroscu starca , prepoznao prav i jedini put Gospodnji , saberi svoj rod u jednu bistru reku ,ukrepi i okrepi na svome nepresusnom izvoru!
Na mnogaja ljeta da se sabiramo u jedno Tvoje duhovno cedo , srpski Svetitelju!