Proslava Srpske (Pravoslavne) Nove godine u Francuskoj

U Kirgenshaimu, prigradskoj opštini nadomak Miluza (130km od Strazbura), 13. januara, organizovana je tradicionalno masovna proslava, povodom Srpske Pravoslavne Nove godine, uz angažovanje Kluba ,,Nikola Tesla“.

Na manifestaciji je prisustvovalo oko 650 naših građana kao i Francuza (dvojnih državljana i francuskih prijatelja). Nakon održanog prigodnog programa đaka dopunske nastave na srpskom jeziku, kroz muzičko-scenske simbole srpske kulture, pod vođstvom redovnog nastavnika Snežane Miletić, prisutnima se obratila Anđelka Šimšić, konzul u Konzulatu Republike Srbije u Strazburu. Ona je čestitala Pravoslavnu Novu godinu svim prisutnim građanima, u svoje i u ime Republike Srbije, i obećala da će Konzulat i dalje davati punu podršku životu i radu ovih ljudi kao i svaku pomoć koja je neophodna u rešavanju njihovih pitanja.

Ovoj svečanoj proslavi prisustvovao je, na poziv predsednika kluba, pomoćnik gradonačelnika Kirgenshaima, sa kojim je dogovorena saradnja u predstavljanju kulturnih projekata značajnih za Republiku Srbiju. U okviru ove saradnje, već krajem marta je planirana projekcija filma o Prvom svetskom ratu, za naše građane i predstavnike opštinskih vlasti Miluza, Kirgenshaima.

Takođe, u srpskoj pravoslavnoj crkvi ,,Sveti Đorđe“, u Keningshofenu, u Strazburu, 7. januara 2018. godine, održana je sveta liturgija u čast najradosnijeg praznika svih hrišćana, Božića, u prisustvu velikog broja građana.