Iznenađenje u Firenci

To je projekat udruženja Start_art projects u saradnji sa srpskim Udruženjem „Singidunum“ iz Firence, a uz podršku Ambasade RS iz Rima i Konzulata Republike Srbije iz Firence, grada u kojem živi oko 800 Srba, ne računajući one koji imaju italijansko državljanstvo.

U gradskoj biblioteci „Oblate“ 13. januara održan je treći susret u okviru ovog projekta, Prisustvovali su organizatori Tijana Stanković i Spela Zidar iz Start_art projects-a, predsednik udruženja „Singidunum“, Srđan Radivojević, počasni konzuli Republike Srbije Leandro Kjareli i Loreta Bađo, prvi savetnik ambasade u Rimu Dejana Peruničić, predsednik Saveza Srba u Italiji Dušan Aleksić, sekretar Jelena Glišić, referent za školu Vladimir Ignjatović, a u školskoj radionici je učestvovalo i četvoro đaka srpske škole „Sveti Sava“ iz Vićence.

U Firenci je organizovana srpska školica za decu od 5 do 10 godina i multikulturalne kreativne radionice „Verso diverso – U susret različitom“, u kojoj deca iz mešovitih brakova imaju prilike da upoznaju karakteristike svog, ali i drugih nacionalnih identiteta kroz muziku, jela, kostime, nacionalnu zastavu, a sve kroz igru.

U školici, naravno, uče ćirilicu, istoriju i geografiju Srbije, kao i da govore srpski. U okviru ovog projekta organizovana je i razmena knjiga na maternjem jeziku između biblioteka iz Firence i Niša – Vavilonski most.

Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ i Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“, zajedno sa Narodnom bibliotekom Srbije, Niškim kulturnim centrom i građanima Niša, skupile su više od 400 knjiga na srpskom jeziku, a u Firenci se skupljaju knjige na italijanskom jeziku, za biblioteke u Nišu. Tematske laboratorije su otvorene za sve zainteresovane, za decu raznih nacionalnosti.

Ovaj projekat u Firenci, zajedno sa projektima u drugim gradovima Italije, na najlepši način predstavljaju našu zemlju i naš narod u Italiji.