Progovorila nema albanska devojčica

Albanska devojčica s Kosova i Metohije, stara između šest i sedam godina, koja je bila potpuno nema od rođenja, progovorila je nakon nedavnog boravka u srpskoj pravoslavnoj svetinji – Visokim Dečanima.
Pre izvesnog vremena, kažu kaluđeri, manastir je telefonom pozvala jedna albanska porodica za dozvolu da dođu u Visoke Dečane. Preklinjali su monahe da molitvama pokušaju da pomognu njihovoj kćeri, rekavši da ona od rođenja nije izustila ni jednu jedinu reč i da su je unazad tri godine bezuspešno vodili od lekara do lekara.

Italijani se krštavali

Unazad pet godina, kako nam vele monasi, „u Visokim Dečanima bilo je nekoliko krštenja italijanskih pripadnika Kfora, koji su se zadivljeni lepotom liturgijskog bogosluženja, odlučivali da pređu u pravoslavlje, govoreći da su spoznali da je jedino pravoslavlje sačuvalo iskonsko versko predanje Isusa Hrista i istinsku duhovnu vertikalu sa Bogom“.

Dolazak im je odobren, jer pravoslavni hrišćani, naročito monasi, nikad nikome, a posebno nevoljnicima i bolesnicima, ne odbijaju duhovnu pomoć.
– Devojčicu su roditelji doveli u manastir. Sa njom su ceo dan proveli pored otvorenog kivota s čudotvornim moštima svetog srpskog kralja Stefana Dečanskoj dok su joj monasi neprekidno čitali molitve za ozdravljenje. Sutradan su otišli, a posle sedam dana otac je, gušeći se u suzama radosnicama i beskrajno se zahvaljujući, telefonom javio u Visoke Dečane da je devojčica progovorila potpuno čisto i da izgovara cele rečenice, kao da nikad nije bila nema. Zamolio je da im se odobri ponovni dolazak, kako je rekao, s bogatim darovima za manastir.

Otkupnina

Radost oca ove devojčice nije velika samo zbog njenog isceljenja, već i zato što je pripadnicima albanskog naroda veoma bitno da odgaje zdravo žensko dete bez ijedne mane. Jer, prilikom njene udaje, od mladoženjine porodice, po viševekovnoj albanskoj tradiciji, dobijaju zamašnu otkupninu.

Dopušteno im je da dođu radi svoje duhovne ili zdravstvene potrebe, ali da ne donose darove, jer monasi ne pomažu zato da bi im se platilo, budući da će Bog nagraditi sve ljude po njihovim zaslugama, kad za to dođe vreme – ispričali su za „Vesti“ dvojica dečanskih kaluđera., dodajući da u sedmovekovnoj istoriji Visokih Dečana ovo nije prvi slučaj isceljenja ljudi, pa ni pripadnika albanskog naroda, koji se dogodio kraj čudotvornih moštiju svetog Stefana Dečanskog