Problemima nikad kraja

Muke samohrane majke Dejane Draškić Nađ iz Bačke Topole i njene dece – Gregora (13), koji je bio žrtva vršnjačkog nasilja, Viktorije (11) i Adrijana (9), koji boluje od Daunovog sindroma, nažalost ne prestaju.

Najveći problem predstavlja njihovo zdravstveno stanje, kako majke Dejane, koja se kreće pomoću štaka nakon saobraćajne nesreće, tako i njena dva dečaka. Jedino Viktorija nema problema sa zdravljem.

– Nije lako izboriti se sa svim zdravstvenim tegobama koje nas prate. Od kada je Gregor prošle godine brutalno pretučen ima probleme s kičmom, zbog kojih smo već par puta morali da dolazimo u Beograd i po svemu sudeći u nekom trenutku će morati na operaciju. Do tada bi trebao da nosi pojas, ali mi za to nemamo novca – iskreno će mama Dejana koja se muči da deci obezbedi najosnovnije u šta spada i krov nad glavom budući da žive kao podstanari.

Donacije dobročinitelja iz dijaspore, koje su prethodno stigle, Dejana je iskoristila za Gregorovu magnetnu rezonancu koju su morali da obave privatno u Somboru, ali i za put i preglede u prestonici. Da situacija bude teža, to su lekari na redovnoj kontroli i Dejani pronašli cistu u petnoj kosti.

– Po svemu sudeći, i ja ću morati na operaciju kako bi otklonili cistu hirurškim putem. Prilikom pregleda izmerena mi je i gustina kostiju koja je pokazala visok nivo osteoporoze na stopalu, podkolenici (do mesta preloma) i početna na kuku. Naravno, lekove koje su mi prepisali lekari nisu na listi RFZO. Samim tim, eto i novih nevolja. Jednostavno, nikako da bar malo danemo dušom. Mi smo svakako zahvalni svima koji su imali razumevanja za naše nedaće i iako to ne volim da ističem, pomoć nam je i dalje dobrodošla – kazala je Dejana, čija su dečica pre devet godina ostala bez oca koji je preminuo od kancera kad je Adrijan bio beba od šest nedelja.

Nedavno je umrla i Dejanina majka, koja je bila od velike pomoći jer je Dejana zbog saobraćajne nesreće od 2012. godine bila potpuno vezana za invalidska kolica. Tek nedavno je počela da hoda uz pomoć štaka, zbog čega se dosta oslanja na Gregorovu i Viktorijinu pomoć. Uz sve izdatke, tu su i pelene za Adrijana, pa za Gregora i Viktoriju ne ostane gotovo ništa. Veliki problem jeste i što Adrijan ne hoda, a Dejana kaže da su joj lekari objasnili da je uzrok psihološke prirode. Žive od porodične penzije i dečjeg dodatka, što je tek malo više od 200 evra, a dok plate kiriju i više nego skromnog kućerka u kome stanuju i režije jedva da ostane za život. Zbog toga deca često ostanu uskraćena za najsitnija zadovoljstva.

Osuđeni za nasilje

Prema rečima majke Dejane, završeno je i suđenje dečacima koji su pretukli Gregora. Sve su priznali, a kao razlog naveli su da su to učinili zato što Gregor i Viktorija nisu hteli da se sklone s terena na kojem su oni hteli sami da igraju fudbal.

– Nisu pokazali ni zrnce kajanja tokom suđenja zbog tog čina. Pošto su maloletni, sudija im je izrekla kaznu društveno-korisnog rada. Nemam reči, verujte. Znam samo da ne bih to poželela nikome – ispričala je majka Dejana Draškić Nađ.

Da bi bar malo odahnuli od teškog bremena s kojim se svakodnevno suočavaju, dobri ljudi im mogu pomoći uplatom donacije na račun u Poštanskoj štedionici, a broj računa je: 200-118074360-87. Na usluzi je, kao i uvek, Redakcija „Vesti“.

POZIV DONATORIMA: Ako želite da se uključite u neku od akcija HUMANITARNOG MOSTA, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara HUMANITARNOG MOSTA na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Чланак Problemima nikad kraja се појављује прво на Vesti online.

Original Article