Problemi sa nastavom na srpskom jeziku u Ahenu

Roditelji đaka srpske nacionalnosti u Ahenu ljuti su na tamošnje školske vlasti što na mesto profesora Radovana Živanovića, koji 1. novembra odlazi u penziju, nisu doveli učitelja Milenka Vujatovića, koji je konkurisao na to mesto, već se, umesto njega, na početku ove školske godine, pojavila profesorica Mevlida Bradarić, inače Bošnjakinja po nacionalnosti.
Novu nastavnicu učenicima je predstavio „stari“ nastavnik Živanović i rekao im da će ona ubuduće da drži nastavu u ovom gradu na maternjem jeziku, što je mnogim Srbima bio razlog da ubuduće ne šalju decu u dopunsku školu.
– Moja kćerka Tatjana se vratila iz škole i rekla da neće više da ide na časove maternjeg jer je došla nova nastavnica. Kada je dete samo tako odlučilo ni ja nisam hteo da je teram tako da ona neće ići na te časove – kategoričan je Nedeljko Klačar iz Ahena, jedan od roditelja sa kojim smo razgovarali povodom ovog slučaja.

Matična država na potezu

Po svemu sudeći u celu priču moraće da se uključi matična država i dopunsku nastavu i ovom regionu organizovati onako kako se to odavno radi, recimo u Švajcarskoj, ali i drugim nemačkim pokrajinama koje su već davno ukinule dopunsku školu. Kako su „Vesti“ već pisale, od ove godine je posle odluke Ministarva kultire Srbije nastava u svim tim školama potpuno besplatna, a nastavnici se plaćaju iz budžeta Repulike Srbije

čim se saznalo da profesor Živanović odlazi u penziju pokrenuta je inicijativa na nivou Crkvene opštine i tamošnjeg Srpskog kulturnog udruženja da se pitanje novog nastavnika reši na, po Srbe, zadovovoljavajući način. S tim u vezi je i Živojin Veselinović, srpski predstavnik u Savetu stranaca Ahena, na adresu pokrajinske vlade Severne Rajne Vestfalije u Kelnu poslao pismo u tom smislu, potpisano od strane četrdesetak naših roditelja. Međutim, ni do danas od njih nije stigao nikakav odgovor.
– Cela ta priča nema nikakve veze ni sa mnom ni sa profesorom Živanovićem – kaže sa „Vesti“ profesorica Mevlida Bradarić, koja u ahenskoj školi prodaje već devet godina. – Ova pokrajina je jedna od retkih u Nemačkoj koja još iz svog budžeta plaća nastavnike dopunske nastave ali i oni nameravaju da u skorije vreme prekinu tu praksu.

Iz tog razloga profesor Živanović nije dobio zamenu nakon penzionisanja, kao što je neću dobiti ni ja kada prestanem da se bavim ovim poslom, a vlasti će postići cilj – potpuno gašenje nastave na maternje jeziku za sve strance koji žive u ovoj pokrajini.
Ona sa kaže da su vrata njene učionice otvorena za sve decu koja hoće da uče maternji jezik i to sve tri varijante – srpski, hrvatski i bošnjački, ali da na to neće nikoga terati niti ubeđivati.
Bilo kako bilo, roditelji negoduju, deca ne idu školu, a sa situacijom je upoznat i nadležni Konzulat SCG u Diseldorfu. Srbi u Ahenu ovih će dana organizovati i sastanke u tamošnjim klubovima na kojima će ovo pitanje biti glavna tema ne bi li našli neko adekvatno rešenje.