Pridržavajte se preporuka države

U svetlu nedavnih dešavanja u melburnškom naselju Sent Albans, kada je policija zatekla devet vernika tokom liturgije u Crkvi Svetog Đorđa, koji su se tamo okupili uprkos zabrani državnih organa, oglasio se i episkop australijsko-novozelandski gospodin Siluan.

Vladika je uputio otvoreno pismo svim sveštenicima i monasima, kao i svim crkvenim opštinama i misionarskim parohijama Mitropolije australijsko-novozelandske. Pismo episkopa Siluana prenosimo u celosti:

Dragi oci, verujemo da ste svi upoznati, da je jedna naša crkvena jedinica na udaru javnosti zbog prekršene restriktivne mere po pitanju dozvoljenog broja prisutnih na bogosluženjima. Ovaj događaj nas je sve potresao i zaboleo, jer po rečima Svetog Apostola Pavla: „gde strada jedan ud stradaju svi udovi“ (1 Kor. 12, 26).

Podsećamo vas da su crkve ovih dana pod posebnom prismotrom državnih organa, kao i da se Crkva i njena misija, nažalost od strane države ne smatraju esencijalnim za ovo društvo; u stvari, da se rad Crkve u trenutnim okolnostima samo toleriše.

Ovo su dani velikih ispita i izazova za sve verujuće, za nas pastire – za Crkvu Gospoda Hrista. Imajući u vidu vreme u kome živimo, dužni smo sa naše strane da učinimo sve što možemo da zaštitimo ugled svete nam Crkve, jer mnogi bi žarko poželeli da iznova u javnoj sferi što eksplicitnije i jače poviknu „raspni ga, raspni!“.

S tim u vezi, da se ne bi desilo nekom našom greškom da se onemogući rad Crkve ili dođe do narušavanja njenog ugleda, upućujemo vas shodno našim prethodnim dopisima, da najozbiljnije shvatite situaciju u kojoj se nalazimo, te da se pridržavate važećih državnih uputstava i preporuka za predgrađa (postcodes), države i teritorije u kojima živite.
S druge strane, želimo da podvučemo da se verni narod ne sme terati od hrama, jer bi u tom slučaju narušili kanonski poredak Crkve, budući da se krštenoj osobi koja nije pod epitimijom ne može zabraniti pristup hramu, tj. svetom sinaksisu; već treba sa očinskom ljubavlju poučiti i zamoliti verne da zbog datih okolnosti u kojima se nalazimo, svi treba da se potrudimo i žrtvujemo, radi dobra Svete Crkve koju bi mnogi rado naružili i gledali da zatvore.

Kao i do sada, blagoslov je da se nastavi sa žrtvenom ljubavlju davanja sebe za svoje stado; duhovno ih bodreći i predvodeći kroz pučinu ovih ispita i iskušenja sa kojima se suočavamo.

Pohvaljujući vaš rad, sa vama zajedno u podvigu ljubavi za stado nam povereno.
S Božjim blagoslovom,

Episkop australijsko-novozeandski Siluan.

Crkva Svetog Đorđa u Sent Albansu

Prikupljen novac za kazne

Kada se vest o kršenju propisa u srpskoj crkvi u Sent Albansu pojavila u medijima, objavljeno je i da će sveštenik Borislav Petrović i devet vernika koji su uprkos restrikcijama bili prisutni u hramu, morati na ime kazne da plate ukupno 16.520 dolara.
Na sajtu „MyCause“ dugogodišnji član SOYA (Srpska pravoslavna omladina Australije) Ilija Perač pokrenuo je akciju prikupljanja novca kojim bi se platile kazne. Već u četvrtak popodne neophodna suma je ne samo sakupljena, već i premašena, pošto je donirano ukupno 17.104 dolara.
S obzirom na to da je u utorak otac Bora rekao „Vestima“ da niko još nije dobio kaznu (što ne znači da neće), novac je zahvaljujući broj reakciji članova srske zajednice prikupljen i spreman da se odmah uplati.

Чланак Pridržavajte se preporuka države се појављује прво на Vesti online.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)