Представљање књиге „Патријарх Павле, светац којег смо познавали“ аутора Ђорђа Рандеља

Наш данашњи гост је Ђорђе Рандељ, један од најпознатијих новосадских и војвођанских новинара, публициста и књижевника и аутор 26 књига, једини новинар који је за свој рад добио Октобарску награду Новог Сада и то баш оне несрећне, страшне 1999 године у време НАТО агресије и бомбардовања свог града и своје државе Србије.
Као свештенички син и студент београдског Богословског факултета први је – кад се то осамдесетих година прошлог века најзад дозволило – у многим часописима, а највише на страницама новосадског „Дневника“, почео да прати рад Српске православне цркве и живот и обичаје народа нашег хришћанског. О чему је касније саставио и ове две драгоцене књиге: једну о српским славама, празницима и обичајима (књига „Светачник“) и другу у којој нам је препричао цело Свето писмо Старога и Новога завета – овде у књизи „Откриће Библије“, која је својеврсни увод у најважнију и најчитанију књигу на свету и популарни, једноставни водич кроз њу, од стварања света и Нојевог потопа, па до страдања Христовог на Голготи и Дела апостолских на крају.
Рандељ је био и међу првим војвођанским новинарима који је 1988. године отишао на ратно или боље рећи предратно Косово и Метохију да тамо остане месецима и месецима следеће три године, да би нам написао и дочарао тежак, страшан и готово неподношљив живот прогоњених Срба и Црногораца у нашој јужној покрајини. Имао је јединствену прилику да продре и до тадашњег владике Рашко-призренског (то је епархија која
обухвата цео Космет), а тај владика је касније постао и патријарх српски Господин Павле, једна од најзнаменитијих личности у модерној, сасвременој историји нашег народа. Ђорђе Рандељ му је потом месецима био и саговорник и пратилац, па и (што посебно воли да нагласи) лични шофер по косметским селима и градовима, црквама и манастирима.
Ти њихови сусрети, па можда и пријатељство, ако се може „пријатељевати“ ако је разлика у годинама између њих двојице тачно 40 година, наставило се и у Београду, после децембра 1991. када је владика рашко-призренски Павле изабран за патријарха српског, Рандељ му је био редован гост у Патријаршији, што се све у овој књизи може прочитати.
О страдању и прогону Срба са Косова и Метохије Рандељ је написао и објавио једну књигу још 1989 године (дакл , пре тачно 30 година), због које је имао проблема на послу у Новом Саду, баш као што је и наш патријарх имао проблема у Београду кадгод је износио властима стварну ситуацију на Косову.


После смрти нашег патријарха Павла, 44-ог патријарха на трону Светог Саве, Рандељ је написао и ову књигу о невероватном и јединственом животу овог јединственог човека, који је у нагорих 20 година новије српске историје спасао образ и душу нашем народу.
Књига је доживела четири издања и недавно је, по заповести новог pатријарха српскох
Иринеја, преведена и на енглески језик – изашла је уз његов благослов и у издању Патријаршије СПЦ. Данас се та књига може добити у свим црквама и свим епархијама наше СПЦ од Немачке и Аустрије до Америке, Канаде и Аустралије, али Рандељ нам каже да је није морао ни преводити, јер Срби у Чикагу или рецимо Торонту више воле да је имају на српском него на енглеском језику. Ове примерке на енглеском евентуално купе
за своју децу или унучад, а поготово за новостечене пријатеље и комшије да се мало похвале из ког и каквог народа долазе.