Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić u poseti Sloveniji

predsednik-skupstine-srbije-vladimir-orlic-u-poseti-sloveniji

Orlić se sastao i sa predsednicom Slovenije Natašom Pirc Musar kao i sa predsednicom Državnog zbora Urškom Klakočar Zupančič. Sagovornici su iskazali uverenje da će se intenzivan politički dijalog i dinamika bilateralnih poseta nastaviti i u budućnosti. Orlić je zahvalio Sloveniji na podršci koju pruža Srbiji na njenom evropskom putu.

„Slovenija je, kao što je poznato, jedan od najvažnijih investitora za Republiku Srbiju, ali u brojnih investicijama koje iz naše zemlje dolaze u Sloveniju sve uspešnije. To su važne teme i odličan okvir za dalji zajednički rad u budućnosti. Dogovorili smo se da radimo zajednički na tom planu, da sarađujemo u oblasti kulture i mnogim drugim poljima. Naravno, tu će i nacionalni parlament sa obe strane imati značajnu ulogu u budućnosti i oko toga smo se dogovorili, rekao bih, vrlo brzo razumeli. Naravno, razgovarali smo i o pitanjima koja se tiču srpske zajednice, njenog statusa i položaja. U Sloveniji smo, rekao bih, naišli na otvorena vrata, interesovanje koje su iskazali predsednica Državnog zbora, predsednica Republike i svi naši sagovornici“, rekao je dr Vladimir Orlić, predsednik Narodne skupštine Srbije.

Dr Vladimir Orlić se sastao i sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem, ističući tom prilikom izvanredne odnose između Beograda i Ljubljane kao i želju da se oni nastave i u narednom periodu.

„Razgovarali smo i o značajnom razvoju glavnog grada Slovenije, ali i onome što radimo mi u Srbiji, u Beogradu, i o činjenici da, kako je sam gospodin Janković rekao, dokaz da vizija i hrabrost koje je pokazao predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokretanjem istorijskog projekta kao što je Beograd na vodi dokazuju da su velika dela moguća, kada odgovarajuće vizije i političke hrabrosti ima, i podelili zajedničko uverenje da će takva vizija i takva hrabrost nastaviti da nam razvijaju i istorijski menjaju nabolje i Beograd i Srbiju“, rekao je Orlić.

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković je tom prilikom rekao da je Ljubljana uvek bila otvoren grad za sve koji dođu u nju, a tom prilikom je predsedniku Narodne skupštine Republike Srbije pokazao i priznanje dobijeno od predsednika Republike Srbije.

Orlić je takođe imao vrlo konstruktivan susret sa predstavnicima srpske zajednice u Sloveniji gde je razgovarao o položaju Srba u toj zemlji, koji nemaju status nacionalne manjine, već etničke zajednice. Na sasatanku su razmatrane i teme koje su od interesa za politički i svakodnevni život srpske zajednice u Republici Sloveniji, čiji su predstavnici potvrdili da nedvosmisleno, kao nikada ranije, u rešavanju svog statusa i položaja imaju i pomoć i podršku Republike Srbije.

Detaljnije