Poziv novinarima iz dijaspore

Kako bi afirmisali novinare iz dijaspore i predstavili aktivnosti Srba u rasejanju i regionu, časopis Srpski krajevi u saradnji sa Upravom za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu MIP Republike Srbije, Sekretarijatom za kulturu i informisanje AP Vojvodine i Predstavništvom Republike Srpske pokreće projekat Dijaspora info. 

Za učešće u projektu mogu se prijaviti novinari, fotoreporteri i oni koji to žele da postanu. Zainteresovani mogu poslati tekstove, fotografije, intervjue i reportaže sa temom očuvanje i negovanje srpske kulture, tradicije i jezika, kao i kulture sećanja i očuvanja srpskog nacionalnog identiteta. Svi tekstovi i fotografije koji zadovoljavaju osnovne novinarske forme će biti objavljeni na sajtu www.srpskikrajevi.rs, a oni bolji će biti objavljeni i u štampanom izdanju ovog časopisa. Najboljima biće uručena priznanja i organizovan obilazak nekih znamenitosti u Srbiji tokom sledeće godine.

Iskustvo nije neophodno, pa su dobrodošli i početnici. Preporučljivo je da tekstovi budu napisani ćiriličnim pismom do 350 reči, intervjui mogu biti napravljeni sa ličnostima iz svih oblasti koji zavređuju pažnju u sredini u kojoj živite (iz kulture, sporta, privrede …), reportaže mogu biti o raznim manifestacijama iz oblasti srpske kulture, tradicije i umetnosti, kao i o našim organizacijama i pojedincima i njihovom delovanju i uspesima u radu.  Tekstovi mogu biti napisani na ekavskom ili ijekavskom narečju srpskog jezika. 

Uz tekst, fotografiju ili reportažu obavezno je napisati i ime, prezime, adresu stanovanja, e-mail adresu i kontakt telefon.

Svrha projekta je unapređenje novinarstva, motivacija za proizvodnju medijskih sadržaja u dijaspori i očuvanje i negovanje kulture, tradicije i srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Pitanja i prijave poslati na srpskikrajevi@gmail.com

Foto: careertrend.com