Povezivanje srpskih i slovenačkih lokalnih samouprava

Zajedničko opredeljenje Vlada Republike Srbije i Republike Slovenije, da se na osnovu jedinstvenih odluka pokrenu aktivnosti ka tešnjem povezivanju privrednih subjekata dve zemlje, na najupečatljiviji način potvrdili su župani i predsednici opština iz nekoliko lokalnih samouprava Slovenije i Srbije.

Povelje o namerama uspostavljanja privredne saradnje potpisali su 28. avgusta 2018. godine u opštini Veržej predsednik opštine Veržej, Slavko Petovar i zamenica predsednika opštine, Sečanj Ljiljana Kitić. Istog dana su Povelju o saradnji potpisali Marjan Žmavc, predsednik slovenačke opštine Cerkvenjak i Latinka Vasiljković, predsednica opštine Odžaci.

Ovo je nastavak izuzetno uspešne aktivnosti na uspostavljanju kontakata dva naroda koji su prepoznali širok spektar zajedničkih mogućnosti u ostvarivanju privrednih rezultata.

Slične povelje do sada su, za poslednje dve godine, u organizaciji magazina AGRAR iz Zrenjanina i revije Štajerske novice iz Maribora potpisale opštine Nova Crnja i Radenci, Novi Kneževac i Beltinci, Čoka i Črenšovci, Irig i Ormož, Kovin i Cankova, Petrovac na Mlavi i Puconci, Vrbas i Moravske Toplice, kao i Bečej i Murska Sobota dok su župani opština Srbobran i Grad takođe svojim potpisima pokrenuli saradnju.

Potpisivanjem Povelje o saradnji predstavnici srpskih i slovenačkih opština se dobrovoljno i u duhu sveopšte saradnje obavezuju na neposredno i dugoročno povezivanje, proširenje i unapređenje saradnje u oblasti privrede i ekonomskog razvoja, poljoprivrede, trgovine i turizma, kulture, prosvete i sporta, te razmenu iskustava u radu sa drugim oblastima koje bi bile od zajedničkog interesa.

Svečanosti su uveličali i gosti slovenačkih opština kao i delegacije vojvođanskih lokalnih samouprava grada Sombora i opštine Nova Crnja koje su prve uspostavile saradnju na ovim osnovama sa poznatim slovenačkim turističkim krajem Radenci u kojoj se puni poznata mineralna voda Radenska pod zaštitinim znakom Tri srca.

Original Article