Književni konkurs „Tragom pravdoljubivog-Arčibalda Rajsa“

Sledeće godine 8. avgusta 2019. godine navršava se 90 godina od smrti jednog od najvećih prijatelja Srba, istaknutog humaniste, kriminologa i prijatelja Srbije Arčibalda Rajsa, čije su poruke iz njegovog antologijskog dela Čujte, Srbi o mentalitetu, snazi, ponosu, slobodarskom duhu, ali i slabostima i greškama Srba i danas, aktuelnije nego ikada. Rajs je inače počasni građanin Mačvanskog Prnjavora.

Rudolf Arčibald Rajs rođen je 8. jula 1875. godine u nemačkoj pokrajini Baden. Rajs je bio švajcarski forenzičar, publicista, doktor hemije i profesor na Univerzitetu u Lozani. Istakao se kao kriminolog radom na istraživanju zločina nad srpskim stanovništvom u vreme Prvog svetskog rata.

Istraživao je zločine austrougarske, nemačke i bugarske vojske nad civilnim stanovništvom, a posebno je napravio osvrt na stradanje srpskog stanovništva od autro- mađara počinjenim nad stanovništvom Mačvanskog Prnjavora i okoline.

Konkurs se raspisuje i u znak sećanja na žrtve zločine koje je počinila austrougarska vojska u Mačvanskom Prnjavoru 4. avgusta 1914. godine, tako da i danas pred Spomen – kosturnicom ledi se krv u žilama, pred tom Prnjavorskom Kostur – Kapelom .

Organizatori konkursa

Inicijator književnog konkursa je Slavica Jovanović novinar i književnik, koja na ovaj način ispunjava zavetnu želju Branislava Bojića Banike, književnika iz Beograda, koji je svoje detinjstvo provodio u dvorištu prnjavorske crkve znatiželjno posmatrajući spomen- kosturnicu u društvu tadašnjeg crkvenjaka. Majka Branislava Bojića književnika je rodom iz Novog Sela i Bojić je potpisnicu ovih redova zamolio da kroz književno i publicističko štivo, piše o svirepim zločinima nad nedužnim srpskim stanovništvom u Mačvi.

Inicijativu su odmah podržali i književnici iz Udruženja književnika Srbije: Predrag Bogdanović Ci, književnik, dr Milan Mladenović književnik i mnogi drugi. Takođe u toku je i osnivanje Udruženje pisaca Mačvanskog Okruga, čiji je inicijator takođe, Slavica Jovanović novinar i književnik.

O konkursu

Prva pesma bi trebalo da bude posvećena Arčibaldu Rajsu, odnosno pesma posvećena njegovom istraživačkom radu na raskrinkavanju zločina nad žiteljima Mačve i njegovom književno-publicističkm radu i knjizi-testamentu Čujte Srbi, čuvajte se sebe.

Druga pesma bi trebalo da se odnosi na stradanje mačvanskog življa, koji su na najmonstruoznije načine mučeni.

Treća pesma bi trebalo da bude posvećena slepom srpskom guslaru i pesniku Filipu Višnjiću, koji je zločine u Mačvi od strane tiranina – opevao.

Konkurs je otvoren do kraja aprila 2019. godine. Osim štampanja zbornika i književnih večeri, planiran je i poseta Beogradu spomeniku Rajsu koji nalazi se u Topčiderskom parku, kao i poseta spomen kosturnici u Mačvanskom Prnjavoru.

Očekuje se štampanje zbornika i književnih večeri, kao i diplome, knjige, umetničke slike, zahvalnice, kao i poseta spomeniku Rajsu koji nalazi se u Topčiderskom parku, i poseta spomen kosturnici u Mačvanskom Prnjavoru.

Proglašenje pobednika, dodela nagrada i promocija zbornika posvećenog sećanju na žrtve ratova u Mačvi biće održana u avgustu, kada se obeležava jubilej 90 godina od smrti Arčibalda Rajsa ali i godišnjice od velikog zverstva nad Srbima.

Mejlovi na koji se šalju pesme su: slavicajov69@gmail.com i slavicaj1969@gmail.com

Sve informacije vezane za konkurs možete saznati na telefon: 063 807 59 35.

Original Article