Poučna priča o poroku klađenja

U Cirihu je prikazan film “Ne igraj na Engleze” reditelja Slobodana Pešića u okviru treće po redu Helse revije srpskog filma posvećene art haus ostvarenjima. Projekciji je prisustvovao glumac Ivan Tomić, koji je posle prikazivanja filma razgovarao sa publikom.

Film je nastao prema istoimenom pozorišnom komadu i prati priču o trojici drugara iz Beograda, Piksiju, Buletu i Paunu, teškim zavisnicima od klađenja, koji dok čekaju rezultate fudbalskih mečeva i preispituju svoj odnos. Njihovi životi su u senci su fudbalskih kladionica i utakmica engleske lige. Protagonisti ove komedije apsurda o ljudima koji žive linijom manjeg otpora su pokojni Marko Živić kome je to bila prva i poslednja glavna uloga na filmu, Daniel Sič i Ivan Tomić.

Tomić je posle projekcije kazao da mu je veoma drago što film nalazi svoj put u Evropi naglašavajući da to nije iznenađujuće jer je tema univerzalna i ljudska.

– To je potvrdio i razgovor sa publikom koji je bio živ, sa dosta pitanja o produkciji i glumačkim pripremama na koja mi je bilo zadovoljstvo da odgovaram. Očigledno je da postoji potreba i želja za komunikacijom matice i dijaspore, a ovakvi događaji to omogućavaju – rekao je glumac.

Svoje utiske o filmu podelila je i Emilija Lazić rekavši da je film realan i da prikazuje koliko je kladioničarska zavisnost veliki i ozbiljan problem, ne samo novčano već i što se tiče zdravlja, porodice i prijatelja.

Ivan Tomić sa Emilijom i Danom Lazić

– Film je jako poučan, pogotovo za Srbiju gde u prethodnih nekoliko godina na svakom ćošku otvaraju kladionice, na TV-u su brojne reklame kladionica koje su prepune – kazala je Emilija.

Ni Emlijinu tetku Danu Lazić film nije ostavio ravnodušnom. Ona ističe da nosi vrlo bitnu poruku i da bi svako trebalo da ga pogleda zato što ovaj porok uništava porodice i prijateljstva.

Чланак Poučna priča o poroku klađenja се појављује прво на Vesti online.

Original Article