POSLE PREKIDA FUDBALSKOG MEčA IZMEđU SRPSKOG I HRVATSKOG TIMA U čIKAGU

POSLE PREKIDA FUDBALSKOG MEčA IZMEđU SRPSKOG I HRVATSKOG TIMA U čIKAGU

NOVA UTAKMICA NAJBOLJE REŠENJE

• Zvanične odluke još nema, u igri je više rešenja i kakvo god da bude, mi ćemo ga poštovati, ističu u klubu United Serbs

Dok zvaničnici Fudbalskog saveza države Ilinois odlučuju o tome kako će se doći do ovogodišnjeg pobednika takmičenja za kup, u prostorijama Sportskog kluba United Serbs još se prepričavaju događaji od prošlog petka, kada je utakmica finala prekinuta u 41. minutu zbog sukoba navijača. Sada su u igri razne opcije, od zvaničnog rezultata 3:0 za ekipu United Serbs, nastavka meča od trenutka kada je rezultat bio 2:2, igranja nove utakmice, sa ili bez publike. Ove opcije su i dalje u sferi nagađanja, a zvaničnici srpskog kluba veruju da će se sve rešiti na najbolji mogući način.
– Mislimo da smo bili bolji tim, u tri minuta smo dali dva gola, a dalje bi se videlo kako bi utakmica tekla. I nama je žao što se sve ovako završilo, žao je i navijačima, ali idemo dalje i čekamo odluku. Naših pet standardnih igrača nije igralo tu utakmicu, a uz njih je tim još jači. Moram reći da je publika bila naš dvanaesti igrač, navijala je bez prestanka, a ta podrška je nama veoma važna – kaže Srđan Medenica, jedan od menadžera kluba.
Iz Fudbalskog saveza još nema odluke, iako su predstavnici Ujedinjenih Srba sa njima u svakodnevnom kontaktu.

Splašnjavanje tenzija

Kada mi igramo ligu u zatvorenom, igramo protiv tima Zrinski i nikada nemamo nikakvih problema. Poslednjih godina tenzije su splasle, navijači su korektni, ali kada je nekoliko hiljada gledalaca u pitanju, onda se stvari otrgnu kontroli. Ne mislim ni da je incident bio tako veliki da je utakmica trebalo da bude prekinuta – ocenjuje Ristić.

– Razmatraju se opcije, postoji i ona da podelimo titulu šampiona, ali lično mislim da je za sve najbolje da se odigra potpuno nova utakmica u kojoj mi možemo pokazati da smo zaista bolji tim. Spremni smo na svaku opciju i poštovaćemo svaku odluku. Niko ne želi da igra bez publike, ni Adria, ni mi, ali ako i takva odluka bude doneta, moramo je poštovati. Još uvek ni teren nije određen, možda će to biti stadion „Benedikt univerziteta“ u Lajonsu. Igrači su razočarani što su morali da ovako završe utakmicu, ali mi igramo prvenstvene utakmice punim žarom. U tri kola imamo tri pobede i stvarno smo vrlo uigran tim. Titula pobednika kupa nam nedostaje da bismo kompletirali odličnu sezonu koja je iza nas. Iskreno, ne krivim naše navijače, bili su isprovocirani jer su Albanci sa zastavama došli da provociraju, a ne iz pravih sportskih razloga – kaže menadžer Igor Božić.

Oprezno sa publikom

Naši sagovornici tvrde da ovi problemi u čikagu nisu ništa prema onima u Kanadi, gde se odavno ne spajaju publika srpske i hrvatske nacionalnosti na zajedničkim utakmicama, ili u Australiji, gde je atmosfera još gora.
– Posle nekoliko ozbiljnih incidenata i u Kanadi i u Australiji doneta je odluka da utakmicama može da prisustvuje samo publika domaćina – kaže Bogić Ristić.

Bogić Ristić, potpredsednik kluba, i njegov član od osnivanja, sa nestrpljenjem očekuje odluku o daljem toku događaja.
– Na ovu utakmicu je došlo mnogo bivših fudbalera Adrije, onih starih koji su igrali u vreme kada sam i ja igrao, da pokažu respekt i važnost ovog susreta. I utakmica jeste bila veoma važna, i žao mi je što je atmosfera na tribinama sve to pokvarila. Još ne mogu da shvatim da nismo mogli da ih dobijemo i fudbalski i navijački. Propustili smo izuzetnu priliku da pokažemo i čikagu i svima drugima da smo i dobri sportisti i dobri navijači. Ali, ipak mislim da nekolicina navijača, koji su izazvali izgrede, ne govori o slici kluba, koji je snažan i ide dobrim putem. Imali smo šansu da pobedimo i pokažemo vrednosti i tima i publike. Mislim da je bilo neophodno da se publika razdvoji i da bude prisutno više policajaca. Publika nema mnogo poštovanja prema redarima, ali da su policajci bili prisutni, niko se ne bi usudio da izaziva nered. Niko nije uhapšen i nije bilo povređenih, što je veoma važno. Moram da napomenem da je ekipa veterana Adrije igrala sa nama na imanju naše Srpske bratske pomoći, nije bilo nikakvih problema. Možda se pogrešilo u proceni, organizatori su verovatno mislili da su sukobi prevaziđeni i da će sve proteći u najboljem redu.