Poslato od srca

Čitaoci „Vesti“ iz Švajcarske i Nemačke ponovo su, u razmaku od samo nedelju dana, obradovali novopečene supružnike Dilju i Milanka Drobnjaka iz zabitog Pasjeg Potoka na planini Rogozni kod Novog Pazara. Od naše čitateljke Ane iz Ciriha (prezime poznato Redakciji), inače rodom iz jednog sela na susednom Kopaoniku, ovom siromašnom bračnom paru, koji uskoro očekuje i prinovu, stiglo je 100 franaka, a od anonimnog dobrotvora iz Luksemburga još 50 evra.

Bog nas pogledao kroz dobrotvore

– Bog nas je baš pogledao, a dobri ljudi pomogli. Nakon namirnica, odeće, obuće, televizora, veš-mašine i usisivača, od dobrotvora iz nekoliko zemalja dobili smo kravu, a evo stiže nam i novac za frižider sa zamrzivačem. Nemamo još dovoljno za ispunjenje i ove želje, ali se nadamo da će preko potrebni hladnjak uskoro biti u našoj kući – priča Dilja Drobnjak.

Istina, iako je Albanka rodom iz Skadra, za Milanka se udala krajem prošle godine i kako ističe nije se pokajala.

– Kada sam došla u Pasji Potok, ničega u Milankovoj zapuštenoj kući nije bilo. Sada se polako kućimo, a kad uskoro dođe na svet, naše dete će imati gde da raste. Veliku zahvalnost dugujemo humanitarcu Hidu Muratoviću, „Vestima“ i naravno humanim ljudima iz naše dijaspore koji nam pomažu da opstanemo u možda najsiromašnijem selu na najsiromašnoj planini u Srbiji. Svim dobrim ljudima šaljemo srdačne pozdrave i neizmernu zahvalnost – poručuje Dilja.

U nastavku razgovora sa našim reporterima, Drobnjaci ističu da u njihovom zabitom selu, udaljenom od Novog Pazara više od 30 kilometara, nemaju mogućnosti da bilo šta ozbiljnije rade i zarade.

– Ostaje nam da se za preživljavanje i opstanak borimo proizvodeći hranu za sebe (vrt i dve krave), sečom šume i potragom za klekom, pečurkom i drugim šumskim plodovima, sve u nadi da će do Rogozne doći bolji put, da će ponovo proraditi škola i da će novim putem stići i poljoprivredna mehanizacija, krediti za stočarstvo i otkupljivači. Ja to čekam duže od tri decenije i nikako da dočekam. Većina mojih komšija više nije mogla da živi u bedi i neizvesnosti, pa su danas po periferijama Novog Pazara, Kraljeva i Kragujevca – žali se Milanko Drobnjak i naglašava da on i Dilja za sada ne nameravaju da se sele.

Isto tako i da su im u odluci da ostanu svojom podrškom mnogo pomogli i čitaoci „Vesti“ kojima su, kako ističe, doživotni dužnici.

Bez ikog svog

Donacija od 100 evra koju joj je poslao naš čitalac Ognjen Petrović iz Austrije mnogo je obradovala i usamljenu staricu Katu Bašić iz sela Svilanovo na Goliji. Baka nema nikog svog. Tri decenije je sama, živi u oronulom kućerku, ostarila je i više sama ne može da se izdržava. Opstaje uz pomoć komšija iz susednih sela i naših čitalaca.

– Taman kad ostanem bez igde ičega, stigne po neka pomoć i da mi novu snagu da se borim – priča starica.

Ističe i da je sve dobro dok je na nogama, ali i brine, jer joj zdravlje popušta. Lekari su daleko, a često nema ni za lekove.

– Pozdravite tog dobrog čoveka Ognjena, Bog neka ga čuva! Hvala mu, želim mu svu sreću ovoga sveta – poručuje zahvalna starica.

Nisu zaboravljene

Od istog donatora (Ognjena Petrovića), 100 evra stiglo je i Novopazarki Bajri Suljević, koja 26 godina u iznajmljenoj sobici, bez ikakvih prihoda, brine o teško bolesnoj i nepokretnoj ćerki Arijeti.

– Da nije pomoći dobrih ljudi, mahom iz dijaspore, bile bi gladne. Ne bih Arijeti mogla da kupim pelene i lekove. Smrzavale bi se bez ogreva i bez struje… Hvala Bogu, u poslednjih nekoliko godina, a pogotovu od kada o nama brinu humanitarac Hido Muratović i čitaoci „Vesti“, ni u čemu ne oskudevamo. Hvala veliko dobrotvoru iz Austrije! Nadam se da će Alah (Bog) nagraditi njegovu dobrotu – ističe ova teško bolesna i samohrana majka.

Baki Stani potrebna pomoć

Duže od pola godine nikakvu pomoć nije dobila starica Stana Minić, koja takođe živi sama u zabitom selu Dragočevo na Rogozni. Baka decenijama nije bila kod lekara, preko komšija iz susednih sela i rođaka iz Novog Pazara uspe da nabavi po koju veknu hleba i najneophodnije lekove. Jedva uspeva da plati struju za jednu sijalicu i televizor koji su joj svojevremeno kupili naši čitaoci.

– Baka je jedva preživela tešku zimu i odsečenost od ostalog sveta, a onda je došla korona i vanredno stanje kada niko nije zalazio na Rogoznu i u njeno selo. Ne znam kako je sve izdržala. Pozivam sve dobre ljude da joj pomognu. Ne treba baki mnogo, samo da preživi u zabitom selu – ističe humanitarac Hido Muratović.

Чланак Poslato od srca се појављује прво на Vesti online.

Original Article