Poseta predsednika Republike Srbije gospodina Aleksandra Vučića, u R. Srpskoj, Banja Luka, dana 23.07.2020. godine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić posetio je, 23. jula 2020. godine Banja Luku.

Predsednika Vučića su na aerodromu dočekali srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović. Predsednik Vučić je predvodio delegaciju iz R.Srbije u kojoj su bili ministar odbrane Aleksandar Vulin i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović. Predsednik Vučić dočekan je na tradicionalan način, hlebom i solju, a na aerodromu je bio postrojen počasni vod policije.

Predsednik Vučić je nakon dolaska prvo obišao Univerzitetski klinički centar Republike Srpske (UKC) u Banjaluci, gde je za domove zdravlja širom Republike Srpske uručio 15 sanitetskih vozila, ukupne vrednosti oko 700 hiljada evra.

Obraćajući se prisutnima ispred UKC Banjaluka, Vučić je kazao da pomoć koju Srbija pruža Republici Srpskoj nije samo pitanje pomoći i podrške, već odgovornosti koju Srbija ima prema ovom entitetu BiH. "Srbija uvek mora da bude dostupna za RS i da joj bude podrška", kazao je tom prilikom Vučić.

Nakon obraćanja prisutnim zvanicama, građinima R. Srpske i uručnja donacije UKC R. Spske, predsednik Vučić je obišao višenamenski objekat u naselju Petrićevac u Banjaluci, u okviru koga su vrtić, dom zdravlja i mesna zajednica, za čiju izgradnju je R. Srbija izdvojila 800.000 evra.

Nakon sastanaka sa predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović i srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, predsednik Vučić je istakao da je razgovarano o više važnih tema.

Jedna od njih je zainteresovanost R. Srbije da počne razgovore sa Vladom R. Srpske o modelu po kome bi se izgradio aerodrom u Hercegovini, između Trebinja, Bileće i Gacka. Smatramo da je to od izuzetnog značaja i za R. Srbiju i za R. Srpsku – od strateškog značaja – istakao je predsednik Vučić dodajući da je projekat važan jer bi pomogao opstanak i ostanak dela ljudi u Hercegovini te obezbedio bliže povezivanje sa Beogradom. Predsednik Vučić je istakao da je to izuzetna vest za Republiku Srpsku, a nije beznačajna vest ni za Srbiju.

Druga važna tema o kojoj je bilo reči, kako je istakao predsednik Vučić je da se Srbija obavezala da dodatno pomogne R. Srpskoj oko izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo i Beograd-Banjaluka. “Spremni smo da sa 100 miliona evra učestvujemo u tome, kako bismo obezbedili direktnu vezu između Bijeljine kao drugog grada po veličini u R. Srpskoj i jednog od najvećih u BiH i Beograda. Nadamo se da će R. Srpska imati snage, da će Sarajevo imati snage za dalje spuštanje ka Tuzli i Sarajevu, ili Zenici, Kaknju i Sarajevu, i uveren sam da će predsednici Cvijanović i Dodik imati snage da nastave dalje ka Vukosavlju i Doboju” istakao je predsednik Vučić. On je istakao da se Srbija danas obavezala da će platiti milion evra za studentski centar Nikola Tesla, čemu studenti u Banjaluci mogu da se raduju, a tokom sastanka dogovoreno je da i u Srbiji i u Srpskoj podrži zakon o zaštiti i očuvanju srpskog jezika ćiriličkog pisma.

Predsednik Vučić je podsetio da je u protekle tri godine, Srbija doznačila 59,2 miliona evra i Srbija finansira, kako je kazao, projekte u 48 jedinica lokalne samouprave u R. Srpskoj, i gotovo svim jedinicma lokalne samouprave u drugim delovima BiH sa srpskom većinom. – Mi u Srbiji smo srećni i ponosni na svaki uspeh R. Srpske – i dodao da je Srbija prihvatila obavezu da most preko Save izgradi samostalno, što košta 145 miliona evra, kao i da je Srbija spremna da u najvećem delu preuzme obavezu na sebe izgradnju autoputa do Bijeljine da se time drugi grad po veličini u RS spoji sa Beogradom i Novim Sadom.

Predsednik Vučić je napomenuo da je danas na računu Srpske i 540.000 evra za škole i domove zdravlja u Mrkonjić gradu i Šipovu, kao što je i obećano.

Danas, dodao je predsednik Vučić, stiže i novac za pretovački Duhovni centar i najavio da će Srbija i RS zajedno raditi, iako će Srbija preuzeti 90 odsto troškova na sebe, na pravljenju spomenika i spomen doma na petrovačkoj cesti, gde su izbegli Srbi iz Krajine najstrašnije stradali.

Predsednica R. Srpske Željka Cvijanović, govoreći o značaju posete i razgovora, istakla je da je bilo reči o značajnim infrastrukturnim projektima i o planovima za budućnost. Izgradnja mosta i autoputa su projekti izvesnosti, koji će biti strateški komunikacijski projekat za R. Srpsku i zahvalila bih Srbiji što je to prepoznala – poručila je predsednica Cvijanović dodajući da su na sastanku iznesene i neke nove ideje od strane predsednika Vučića.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, izrazio je zadovoljstvo saradnjom R. Srpske i Srbije i istakao da „način na koji se razgovara može da potvrdi najbolji mogući odnos te saradnje“. “Razgovori su otvoreni, prijateljski i bratski, nisu usmereni ni protiv koga, tražimo naše interese, pokušavamo da definišemo naše programe i da ih realizujemo. Nikome ne želimo da nanesemo bilo kakvo zlo, ali smo odlučni i spremni da branimo naše interese i da R. Srpska i Srbija bez oklevanja i bilo kakvih zabrana mogu jasno da iskažu svoje interese – rekao je Dodik i izrazio zahvalnost zato što u svakoj opštini u Republici Srpskoj ima jedan od projekata koji su finansirali Vlada Srbije i država Srbija.

Posetu Banjaluci predsednik Srbije završio je obilaskom radova na izgradnji Srpsko-ruskog hrama. Tom prilikom, vladika banjalučki Jefrem darovao je predsednika Vučića sa tri zlatnika sa motivima budućeg izgleda hrama.
Predsednik Vučić je, tokom posete Banjaluci, osim zvaničnog dočeka, imao i onaj "neformalni", spontani koji su mu priredili građani R. Srpske tokom puta ka Banjaluci sa razvijenim zastavama, pokazujući time koliko im znači podrška

Poseta predsednika Vučića Banja Luci imala je izuzetnu medijsku pažnju o čemu su izveštavale sve značajne novinske i medijske kuće.

Ambasador R. Srbije u BiH Aleksandar Đorđević prisustvovao je na sastanku koji je predsednik Vučić imao sa zvaničnicima R. Srpske.

Ambasador Aleksandar Đorđević i konzul u GK Banja Luka Vesna Marinković prisustvovali su kako dočeku i ispraćaju predsednika R. Srbije A. Vučića, tako i obilasku UKC u Banja Luci, obilasku višenamenskog objekta u naselju Petrićevac i radova na izgradnji Srpsko-ruskog hrama.