Pomoćnik ministra Đorđo Prstojević u radnoj poseti opštinama Gacko, Ljubinje i Trebinje

Pomoćnik ministra za ekonomska pitanja Đorđo Prstojević i savetnik za odnose sa lokalnim samoupravama u Ministarstvu za dijasporu Predrag Ostojić posetili su u utorak 23. septembra 2008. opštine Gacko i Ljubinje, a u nastavku radne posete 25. septembra, obišli su opštinu Trebinje.

U organizaciji «Asocijacije za razvoj i prekograničnu saradnju» u Gacku, 23. septembra 2008, održana je javna tribina na temu «Prekogranična saradnja i statusna pitanja građana u okviru specijalnih – paralelnih veza Republike Srbije i Republike Srpske (Bosna i Hercegovina)

Prepuna sala u zgradi opštine Gacko, bila je dovoljan dokaz koliko je interesovanje izazvala ova tribina, na kojoj su glavne teme bile: Mogućnosti ekonomskih ulaganja u okviru prekogranične saradnje, kulturno – sportska saradnja, kao i pitanja dvojnog državljanstva i druga statusna pitanja koja se tiču građana srpske nacionalnosti u Bosni i Hercegovini u okviru mogućih – novih zakonskih rešenja.

Govreći na ovoj tribini pomoćnik ministra đorđo Prstojević je upoznao prisutne sa delatnošću Ministarstva za dijasporu i poseban akcenat stavio na mogućnosti ekonomskog povezivanja i kulturno sportske saradnje.

Zbog velikog interesovanja građana, pomoćnik ministra je dotakao i temu dvojnog državljanstva i nekih mogućih zakonskih rešenja u Nacrtu zakona o dijaspori, koji bi uskoro trebao da uđe u proceduru javne rasprave, a koja se tiču statusnih pitanja građana.

«Iako Srbi u Bosni i Hercegovini nisu klasična dijaspora, jer su konstitutivan narod u ovoj državi to ne znači da mi ne želimo i nećemo da sarađujemo sa svojim sunarodnicima u okviru onih mogućnosti, koje nam dozvoljava evropska povelja i njeni principi, kao i mogućnosti koje se ukazuju i koje su se ukazale potpisivanjm specijalnih i paralelnih veza između Republike srbije i Republike Srpske,» rekao je pomoćnik ministra đorđo Prstojević na kraju svog izlaganja.

Predstavnici Ministarstva za dijasporu su u toku dana posetili i opštinu Ljubinje, gde su razgovarali sa predstavnicima lokalne samouprave.

U nastavku radne posete, a na poziv predsednika Skupštine opštine Trebinje, gospodina Nikole Sekulovića delegacija Ministarstva, 25. septembra 2008. posetila je opštinu Trebinje, koja se nalazi na jugu Republike Srpske i graniči sa Crnom Gorom i Hrvatskom.

Predsednik skupštine opštine Trebinje gospodin Nikola Sekulović je primio je delegaciju ministarstva i tom prilikom predstavio ličnu kartu ove opštine i upoznao goste sa trenutnim stanjem i problemima u ovoj opštini, koji su vezani za ekonomska i statusna pitanja građana.

Pomoćnik ministra za dijasporu gospodin đorđo Prstojević je iskoristio priliku da upozna domaćine sa radom i delatnošću Ministarstva za dijasporu i posebno tom prilikom naglasio brigu za sunarodnike koji žive u ovom delu Republike Srpske , predočivši im eventualne pogodnosti koje mogu da imaju ukoliko Nacrt zakona o dijaspori naiđe na povoljan odjek u toku javne rasprave koja predstoji u toku ove jeseni.

Predstavnici Ministarstva za dijasporu bili su gosti javne tribine posvećene «Prekograničnoj saradnji, ekonomskim ulaganjima i statusnim pitanjima, koja je bila izuzetno posećena i medijski propraćena. O radu Ministarstva za dijasporu gospodin Prstojević govorio je prilikom gostovanja na trebinjskom radio «Koroni», što je izazvalo brojne pozitvne reakcije slušalaca ovog radia u Trebinju i okolini.

Prilikom ove posete, tokom dana, delegacija ministarstva za dijasporu posetila je i jedan od najstarijih manastira u ovom delu Bosne i Hercegovine – manastir Tvrdoš, koji se nalazi nedaleko od ovog grada.