Pola veka srpske crkve

Poslednje nedelje u septembru navršava se tacno pola veka od osvecenja srpske crkve Sveti Sava u Londonu. Za vreme svog višedecenijskog postojanja crkva je okupljala pravoslavce koji su u Britaniju došli iz razlicitih razloga.
Prvenstveno je to bila srpska emigracija posle Drugog svetskog rata, zatim ekonomska 70-ih godina, da bi još jedan talas naših ljudi usledio u poslednjoj deceniji prošlog veka. Danas u okviru crkve deluje srpska škola, folklorno društvo i biblioteka za najmlade.
Povodom ovog velikog ljubileja i izuzetnog dogadaja, u razgovoru sa sa ocem Milunom Kosticem saznajemo više pojedinosti o proslavi.
– Mi 29. septembra slavimo 50 godina od osvecenja crkve Sveti Sava u Londonu. Godine 1952. naš hram je u Londonu osvetio licno preosveceni vladika Nikolaj Velimirivic, jedan od naših najvecih vladika i teologa, na šta smo mi posebno ponosni.

Plan posete

Planirano je da patrijarh Pavle dode u hram Svetog Save na Ladbruk Grovu u cetvrtak u 14 sati. U petak na Krstovdan, posle liturgije, predvidena je poseta srpskom groblju u Brukvudu i manastiru Svetog Edvarda, kao i poseta crkvi Svetog kneza Lazara u Birmingemu. U subotu ce posetiti Grcku arhiepiskopiju u Londonu, a uvece Kolo srpskih sestara prireduje veceru. U nedelju ce patrijarh služiti svetu liturgiju, a u 16 casova održace se svecana akademija u zgradi opštine Kensington i Celzi. Poseta se završava u ponedeljak.

Ocekujemo izuzetnu svecanost uz prisustvo patrijarha Pavla, episkopa Lavrentija, Dositeja i Konstantina, zatim mnogih episkopa pravoslavnih sestrinskih crkava, predstavnika ovdašnjih vlasti i države i našeg blagocestivog naroda i vernika iz ovog grada i ove zemlje. Takode, velika nam je cast što ce doci prestolonaslednik Aleksandar, princeza Katarina i skoro ceo kraljevski srpski dom – rekao je otac Milun.
Patrijarh Pavle doci ce u London 26. septembra i boravice u Britaniji do ponedeljka 30. septembra.
Ovo je, inace, prva poseta jednog srpskog patrijarha Londonu posle više od cetrdeset godina.