Pola veka srpske crkve

Poslednje nedelje u septembru navršava se tacno pola veka od osvecenja srpske crkve Sveti Sava u Londonu. Za vreme svog višedecenijskog postojanja crkva je okupljala pravoslavce koji su u Britaniju došli iz razlicitih razloga.
Prvenstveno je to bila srpska emigracija posle Drugog svetskog rata, zatim ekonomska 70-ih godina, da bi još jedan talas naših ljudi usledio u poslednjoj deceniji prošlog veka. Danas u okviru crkve deluje srpska škola, folklorno društvo i biblioteka za najmlade.
Povodom ovog velikog ljubileja i izuzetnog dogadaja, u razgovoru sa sa ocem Milunom Kosticem saznajemo više pojedinosti o proslavi.
– Mi 29. septembra slavimo 50 godina od osvecenja crkve Sveti Sava u Londonu. Godine 1952. naš hram je u Londonu osvetio licno preosveceni vladika Nikolaj Velimirivic, jedan od naših najvecih vladika i teologa, na šta smo mi posebno ponosni.

Plan posete

Planirano je da patrijarh Pavle dode u hram Svetog Save na Ladbruk Grovu u cetvrtak u 14 sati. U petak na Krstovdan, posle liturgije, predvidena je poseta srpskom groblju u Brukvudu i manastiru Svetog Edvarda, kao i poseta crkvi Svetog kneza Lazara u Birmingemu. U subotu ce posetiti Grcku arhiepiskopiju u Londonu, a uvece Kolo srpskih sestara prireduje veceru. U nedelju ce patrijarh služiti svetu liturgiju, a u 16 casova održace se svecana akademija u zgradi opštine Kensington i Celzi. Poseta se završava u ponedeljak.

Ocekujemo izuzetnu svecanost uz prisustvo patrijarha Pavla, episkopa Lavrentija, Dositeja i Konstantina, zatim mnogih episkopa pravoslavnih sestrinskih crkava, predstavnika ovdašnjih vlasti i države i našeg blagocestivog naroda i vernika iz ovog grada i ove zemlje. Takode, velika nam je cast što ce doci prestolonaslednik Aleksandar, princeza Katarina i skoro ceo kraljevski srpski dom – rekao je otac Milun.
Patrijarh Pavle doci ce u London 26. septembra i boravice u Britaniji do ponedeljka 30. septembra.
Ovo je, inace, prva poseta jednog srpskog patrijarha Londonu posle više od cetrdeset godina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.