Poklonio knjige zlata vredne

U današnje vreme, kada srpsko zdravstvo funkcioniše u teškim uslovima, i kada lekari svakodnevno krstare Internetom, kako bi bili upuceni u svetske trendove, naši iz dijaspore ponovo pomažu, kako bi ova praksa koliko toliko postala prošlost. Rec je o Miliši Petronijevicu, šefu odseka za razmenu knjiga sa prostora bivše Jugoslavije americke Kongresne biblioteke iz Vašingtona, koji je nedavno Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu poklonio veliki broj knjiga najnovije literature iz oblasti biomedicine. Pored toga što je poznato da naša medicina oskudeva u ovakvoj literaturi, ova donacija je važna, jer ce knjige pored velikig broja zaposlenih na VMA, moci da koriste zdravstveni radnici širom Srbije, s obzirom na to da ova institucija poseduje biblioteku potpuno otvorenog tipa.
Veoma je zanimljiv razlog, zbog koga je ovaj naš sugradanin iz okoline Cacka, nastanjen u Vašingtonu, odlucio da pomaže baš VMA.

Prirucnici za medicinske sestre

Donacija americke Kongresne biblioteke sadrži i knjige sa kojima zdravstveni radnici u Srbiji do sada nisu imali priliku da se susretnu. U takvu literaturu spadaju i razni prirucnici za medicinske sestre, kojima se samo dokazuje, koliko se ovo zanimanje u svetu mnogo više ceni nego kod nas.
Kako smo saznali, police VMA ce uskoro biti bogatije i prirucnicima iz medicine vazduhoplovstva, za koju mnogi nisu culi ni da postoji.

– U pitanju je božije providenje. Smatram da ovako velika ustanova, koja može slobodno da stane rame uz rame sa nekim svetskim medicinskim gigantima, prosto zaslužuje ovakvu vrstu donacije. Sve je zapocelo najobicnijim dopisivanjem preko Interneta, a završilo plodotvornom saradnjom – kaže za „Vesti“ Miliša Petronijevic i dodaje da bi ona trebala da bude podsticaj za sve ostale naše sugradane koji žive u dijaspori da pomažu na isti ili slican nacin.
Iako je ekipa „Vesti“ imala priliku da u holu VMA vidi veliki broj najzanimljivijih knjiga iz svih oblasti biomedicine i farmacije, celnici VMA su bili pomalo tajanstveni i nisu želeli da otkriju, o kolikom broju knjiga je rec. Dr Zoran Stankovic, nacelnik VMA, samo je prokomentarisao „dao nam je toliko knjiga da ne smemo ni da kažemo.

– Rec je o stotinama hiljada stranica, koje vrede nekoliko desetina hiljada dolara – kaže on.

Naravno, cela saradnja je omogucena zahavaljujuci odobrenju americke vlade i cinjenici da ce i Jugoslavija uzvratiti u tom smislu da ce VMA poslati i veliki broj knjiga svojih i drugih autora, koje ce se naci na policama Kongresne biblioteke. Obracajuci se nacelnicima VMA, Miliša je istakao:
– Vrednost knjige se ne meri time kako je ona ukoricena, vec šta je u njoj. Nadam se ste gladni i žedni znanja i time mi je cast da pomognem – rekao je Miliša.
Ovde se, naravno, ne završava saradnja sa SAD, jer je Miliša omogucio kontakt celnika VMA sa mnogim našim ljudima koji tamo žive i rade.
Kako „Vesti“ saznaju ova zdravstvena institucija ce oformiti komisiju za saradnju sa našima iz dijaspore koji se nalaze na važnim društvenim položajima od samo americkog kongresa, do zdravstva i kulture. Nacelnici VMA su zamislili, da se u nekoj bližoj buducnosti osnuje i udruženje srpskih lekara iz dijaspore, koji ce saradivati sa ovom i mnogim drugim institucijama u Srbiji. Neznajuci kako da iskažu svoju zahvalnost, zaposleni na VMA, poklonili su svom dobrotvoru povelju, ali i uniformu Vojske Jugoslavije, koju ce njegov sin, kako se moglo cuti, sa ponosom nositi po Vašingtonu.