Petnćst leta

U manastiru Svetog preobraženja Gospodnjeg u Miltonu svečanom akademijom i banketom obeležen je Istočni petak, slava „Istočnika“, glasila eparhije kanadske.

Nastao pre 15 godina, ovaj eparhijski list koji izlazi četiri puta godišnje, bavi se, kao i istoimena izdavačka kuća eparhije kanadske, duhovnim temama bliskim vernicima i parohijanima, emigrantima različitih starosnih, socijalnih i kulturoloških odrednica i potreba. Na proslavi je predstavljeno najnovije izdanje izdavačke kuće „Istočnik“, knjiga protođakona dr Stanimira Spasovića, profesora Bogoslovskog fakulteta u Libertvilu, SAD, „Istorija srpske crkve u Zapadnoj Evropi“.
U toku petnćstogodišnjeg postojanja, u izdanju „Istočnika“ štampano je više od 20 knjiga, zbornika i almanaha. „Istočnikove“ knjige uvek su lako i brzo nalazile put do čitalačke publike. Tako je prvo izdanje zbornika o Nikoli Tesli naprosto razgrabljeno, a eparhija kanadska prenela je ovlašćenja za štampanje drugog izdanja te knjige na Muzej Nikole Tesle u Beogradu.
Eparhija kanadska uskoro proslavlja 20 godina nastanka i rada. Tim povodom biće štampan „Šematizam eparhije kanadske“ u kojem će se naći sve crkvenoškolske opštine, crkvene organizacije i institucije, čiji će rad i delatnost biti prikazani na 500 stranica, od kojih 50 u koloru.

Proslavu na Istočni petak ulepšali su i glasovi članova okteta Bogoslovskog fakulteta iz Libertvila, koji je u nedelju uveče, nastupom u sali Srpskog centra u Misisagi završio gostovanje u južnom Ontariju. Pod upravom protojereja-stavrofora Miloša Vesina, oktet je izveo nekoliko duhovnih i liturgijskih melodija srpskih, ruskih i vizantijskih kompozitora.
Kum slave bio je otac Prvoslav Purić iz crkve Sabora svih srpskih svetitelja u Misisagi.