Pešačimo, investirajmo u zdravlje

Nema onoga ko ne zna da fizička aktivnost održava dobro zdravlje. Lako ćemo se složiti i da svi treba redovno da vežbamo. Već od sutra. A danas gotovo svaki drugi stanovnik Srbije uglavnom radi sedeći, u proseku pet sati dnevno.

Gotovo identično i na drugom kraju sveta – Novom Zelandu.

„Znamo da se oko polovine novozelandskih građana, odraslih osoba, minimlno bavi fizičkim aktivnostima, četvrtina adolescenata hoda do škole, samo 2-3 procenta vozi bicikl, a više od polovine su voženi do škole, dok 10-15 posto njih koristi gradski prevoz”, kaže prof. Sandra Mandić sa Novog Zelanda.

Kako bi popravili ove brojke, ali i sliku u kojoj su deca sve gojaznija i tromija, naučnici sa Novog Zelanda počeli su petogodišnju studiju. Pokušavaju da pronađu odgovor na pitanje kako u 21. veku pokrenuti decu. U timu naučnika je i Sandra Mandić, poreklom iz Srbije.

„Mi radimo studiju gde gledamo koji faktori utuču na to kako deca idu u školu. Uzimamo u obzir ne samo lične, već i faktor porodice, okruženja, škole, dakle infrastrukturu i legilative, koje utiču koliko se bave fizičkom aktivnošću…Cilj je da smanjimo vožnju autom, čak da promovišemo korišćenje autobusa, jer znamo da oni koji putuju gradskim prevozom ipak imaju više fizičkih aktivnosti od onih koji odmah uđu u kola”, kaže profesorka Mandić.

Svoja iskustva i znanja, nedavno je prenela je i našim stručnjacima sa Fakulteta za sport.

„Završila sam osnovne studije na DIF-u u Novom Sadu, otišla sam u Kanadu na magistarske i doktorske studije na univerzitetu Alberti, posle i na postdoktorske studije na Stanford univerzitet u Kaliforniji i sada sam već 7,5 godina na Novom Zelandu gde radim kao profesor docent…Želja mi je da povezujem ljude širom sveta i da širim svoje znanje i zato sam u Srbiji”, kaže profesorka.

Ono što danas znaju naučnici sa Novog Zelenda, ali i iz celog sveta jeste da fizička aktivnost produžava životni vek za sedam godina i poboljšava celokupno zdravlje. I ne samo to – ona povećava kreativnost, dovodi do inovacija…

„Fizička aktivnost utiče na kardiovaskularni sistem, poboljšava rad srca i funkciju arterija, utiče na respiratorni i metabolički sistem”, kaže profesorka Mandić.

Ako vam treba jači motiv za vežbanje, poslušajte ekonomiste. Oni tvrde da je vežbanje odlična investicija u zdravlje, koje može skupo da nas košta ako ga protraćimo. Probajte i vrlo brzo ćete videti da ste uvek na dobitku.