Konferencija o Jasenovcu u Njujorku

Podrška Konferenciji o Jasenovcu, kao podrška sećanju na stradale u Drugom svetskom ratu započeta je u novembru 2015. godine, javljaju organizatori skupa.

Podržana je i promocija knjiga o stradanju Srba i to: Jasenovac i Holokaust u Jugoslaviji – analiza i svedočenja preživelih, autora prof. Beri Litučija i knjiga Naša ispovijest žene žrtve rata iz Republike Srpske 1992-1995, koju je pripremio Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica (RCIRZ) u saradnji sa Udruženjem žena žrtava rata.

Konferencija se održava u hotelu Pensilvanija u Njujorku, nedaleko od zgrade UN. Pre Konferencije, predviđeno je polaganje venca u parku Holokausta u Njujorku na spomen kamen Jasenovac, kome će prisustvovati i ambasador Republike Srbije u Americi Đerđ Matković.

Prvog dana Konferencije, 8. maja, specijalni gost biće prof. dr Gideon Grajf, ekspert izraelske Vlade o Holokaustu i tročlana delegacija Republike Srpske, Božica Rajlić, predsednik Udruženja žena žrtava rata radi prezentacije knjige svedočanstava žena žrtava rata koje su priredili A. Vranješ i B. Miodragović. Delegaciju prati i direktor republičkog Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić koji će  prezentovati knjigu Naša ispovest -žene žrtve rata. Učesnici Konferencije su i Julija Koš autor knjiga o Jasenovcu iz Zagreba, Bil Duna, predstavnik Roma i član uprave Muzeja Holokausta iz Vašingtona, komandant Adenrele Šinaba – Nigerija i drugi.

Devetog maja, na Dan pobede nad fašizmom, održaće se promocija knjige o Jasenovcu u UN koju će predstaviti prof. dr Gideon Grajf, a održaće i Javni čas na Kolumbija univerzitetu.

Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo pravde, Uprava za verske zajednice podržali su održavanje Konferencije o Jasenovcu u organizaciji Instituta za Jasenovac (Jasenovac Research Institute).