Otadžbino, stižemo!

otadzbino,-stizemo!

J. Gajeskov

Članovi folklornog ansambla “Ravna Gora“ koji putuju u otadžbinu

Folklorni ansambla “Ravna Gora“ iz Srpskog centra u sidnejskom predgrađu Bonirig, putuje 29. juna na jednomesečnu turneju po gradovima Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

Pred polazak na put, folklorno društvo je u subotu 3. juna organizovalo zabavno gala veče u velikoj i lepo ukrašenoj sali ove najveće srpske kuće u Australiji.

Tom prilikom, „Ravnogorci“ su upriličili vrhunski folklorni koncert, na kojem su publici prikazali koreografije i spletove narodnih igara s kojima će se predstaviti tokom turneje u otadžbini. U bogatom repertoaru su igre iz Jasenice, Vlaške igre, igre iz Niša, Crne Trave, Crnorečja i Leskovca.

Folkloraši iz Boniriga na sceni

Na putovanje će krenuti 17 igrača, a većina ovih mladih ljudi po prvi put će imati priliku da poseti zemlje svojih majki, očeva i predaka.

Članovima ansambla se na početku subotnje zabave prigodnim govorom obratio prota Đuro Đurđević, starešina hrama Svetog velikomučenika Georgija u Kabramati.

Članovi Orkestra Dragana Vujadinovića

– Draga deco i omladino, odlazite da posetite najlepšu zemlju na svetu, divne ljude, verske i istorijske spomenika, zemlju heroja i prelepih predela. Uživajte, družite se i upoznajte nove prijatelje. Vašim neumornim radom i nastupima tokom proteklih godina, uspešno ste promovisali srpsku kuturu, običaje, pesmu i igru na ovim prostorima, a sada će to vaše umeće biti prepoznato i u srpskim krajevima koje ćete posetiti i gde ćete imati priliku da se predstavite. Srećan vam put i puno uspeha tokom turneje – rekao je otac Đuro.

On je u ime Crkvene opštine Svetog velikomučenika Georgija u Kabramati, uručio članovima folklornog ansambla „Ravna Gora“ iz Boniriga dar od crkve i parohijana: koverat sa džeparcem kako bi imali da se osveže tokom turneje i vrelih julskih dana u Evropi.

Lep gest koji zaslužuje poštovanje.

Turneju su podržali i mnogi drugi pojedinci i firme, koji su takođe izdvojili sredstva za mlade „Ravnogorce“.

Tanja Ivanović Zupković i prota Đuro Đurđević  

– Želim da se u ime ansambla zahvalim svim sponzorima, koji su pomogli da jedan veliki san svih as u Bonirigu konačno postane stvarnost i da dobijemo priliku da se predstavimo u otadžbini – istakla je Tanja Ivanović Zupković, koordinator folklora i kulturno-umetničkog programa u SC Bonirig, koja će biti i vođa puta ansambla „Ravna Gora“.

Gosti na subotnjoj zabavi u Bonirigu

Velika zahvalnost iskazana je svima koji su podržali putovanje fokloraca: Zastava Hunting, Puzzle Interiors, New Age Community Services, Crkva Svetog Georgija, Attune Advisory, Oliveri Eurostone Design, Ljupka Catering, Tesla 369 Eatery, Cafe Bona fides, Milan Gligorić, Restoran Dukat, Orkestar Dragana Vujadinovića, mesare Goran’s Butchery i Vlado’s Butchery, i naravno Srpski centar Bonirig.

Gosti na subotnjoj zabavi u Bonirigu

Tanja Zupković se u ime ansambla zahvalila i našem poznatom fudbaleru Milošu Ninkoviću, novinaru SBS radija Branku Cvetojeviću, kao i Dragani Bajkanović na divnim kolačima koje je pripremila za ovu svečanost.

Posle nastupa „Ravne Gore“ i poslužene bogate večere, goste je zabavljao Orkestar Dragana Vujadinovića, a veselje je potrajalo do sitnih sati.

Vredne nagrade na lutriji

Novakov reket i Miloševi dresovi

Tokom gala večeri u Bonirigu organizovana je i bogata lutrija za goste. Glavna nagrada bio je reket Novaka Đokovića sa potpisom najboljeg srpskog tenisera. Podeljene su i druge vredne nagrade, vikend za dvoje u Hanter veliju, kao i vaučeri za ekskluzivni spa centar.

Takođe, održana je i aukcija potpisanih dresova Miloša Ninkovića, fudbalera Vonderersa iz Zapadnog Sidneja, a sav prihod namenjen je za putovanje folkloraša u otadžbinu.

Voditelji programa

Od Banjaluke do Beograda

Zvanična turneja „Ravne Gore“ u otadžbini počinje trodnevnim nastupom u glavnom gradu Republike Srpske, Banjaluci od 1. do 3. jula. Zatim sledi gostovanje na Palama, pa u Trebinju, a posle toga poseta manastiru Ostrog, Lovćenu i Kotoru.

Od 8. do 10. jula folkloraši će nastupiti u vojvođanskom gradu Bečeju, 10. i 14. jula u Kragujevcu, a 11. jula u Arandjelovac. Za 12. jul zakazan je nastup Topoli i poseta Ravnoj Gori, a od 14. do 16. jula gostovanje u Beogradu.

Vidovdanska akademija 30. juna

Dok se “Ravna Gora” priprema za veliku turneju, u Srpskom centru u Bonirigu užurbano rade na organizaciji predstojećih događaja. Već 16. i 17. juna u velikoj sali održaće se dve večeri velikog bokserskog spektakla, a u četvrtak 29. juna glumica Dijana Jovičić igraće dečiju predstavu „Zavrzlame Lije Mudrijašević“.

U petak, 30. juna, biće održana tradicionalna Vidovdanska akademija, na koju će ulaz biti besplatan. Iz Boniriga su takođe najavili da je odrđen termin održavanja narednog, 35. Srpskog folklornog festivala, koji je ove godine zakazan od 11. do 13. avgusta.

Detaljnije