Otadzbina na radio-talasima

Subotom uvece, vec tridesetak godina, sa talasa FM98.5 cuje se na srpskom jeziku dobro poznato „Slušate srpski radio „Oplenac“…
U toku jednog sata programa, voditelj uspe da saopšti najnovije vesti iz života lokalne zajednice i matice. Kao šlag na govorni deo programa dode muzika sa podrucja gde žive ili su nekada živeli Srbi.
– Koncepcija Radio „Oplenca“ je jednostavna: srpskim jezikom pokušavamo da ocuvamo tradiciju, obicaje i kulturu srpskog naroda – kaže Predrag Vojinovic, urednik i voditelj ovog radija. – Uz pomoc crkveno-školskih opština „Sveta Trojica“ i „Sveti đorde“ program se redovno odvija svake subote, nadam se na zadovoljstvo naših brojnih slušalaca.
Radio „Oplenac“ je inace jedan od mnogih koji emetuju program subotom ili nedeljom u okviru tzv. mulktikulturalnog programa. Da li je jedan sat programa dovoljno za jednu veliku zajednicu, kakva je na ovim prostorima srpska?
– Mislim da bi trebalo više vremena, ali za tose moramo sami izboriti, što ide veoma teško – kaže Vojnovic. – Raznim aktivnostima moramo pokazati da nam je stalo do ovog radija i samo tako možemo povecati satnicu. Primera radi, Portugalci imaju tri sata programa, ali to su dobili tako što su konkretnim akcijama (a pare su i ovde bitan faktor) stekli poverenje.