Канада: 40 година Српске националне академије

Канада:-40-година-Српске-националне-академије

четвртак, 06.07.2023,  08:58 -> 09:32

У просторијама Српске националне академије у Канади, представљањем монографије ове институције, обележен је јубилеј – 40 година постојања и рада. Такође, ту је одржана и промоција књиге песника Радована Гајића.

У Српској националној академији одржана је промоција књиге под називом „Гемблаши“ Радована Гајића.

Исте вечери, представљена је и монографија Српске националне академије у Канади повод 40 година рада и постојања. Уводну реч имао је Живорад Жика Ајдачић назначивши важност деловања Академије, као организације у дијаспори и матици, њеног опредељења за очување и ширење националног идентитета српског народа, његове баштине и културних вредности.

„Док сам био у посети цркви, била су деца на вежби од 5 до 12 година…та деца знају језик, јер су они успели да се договоре са школом да имају два језика, један који је језик ове земље и српски језик, тако да је ова Академија урадила велику ствар за ових 40 година“, каже Живорад Жика Ајдачић, генерални секретар Културно-просветне заједнице Србије.

Кроз четири деценије СНА су водиле многе еминентне личности. Садашњи председник је Жарко Брестовац, добитник многобројних награда за свој хуманитарни рад, као и Златну медаљу за заслуге 2021. године председника Србије Александра Вучића.

„Академија привлачи доста нашег народа, пуно писаца, уметника, разних дешавања…желимо изаћи свима у сусрет, без обзира шта имају да представе, јер треба да будемо заједно, а не да се делимо“, каже Жарко Брестовац, председник Српске националне академије.

Радован Гајић је српски писац и песник који живи и ради у Канади. За своју најновију књигу каже да нема емосије коју није живео кроз своје ликове пишући ову збирку прича и песама. Инспирацију је нашао у животним причама својих комшија из Улице Гембл, који су се деведесетих година преселили у Канаду.

„То су све истините приче, знам да ће неке моје комшије са Гембла да се препознају, могу му и написати – „ово је твоја песма“, јер то јесте тако. Они су мени испричали ту причу и ја сам јој дао ту димензију коју нису они дали јер не могу, него што су и дан данас у шоку“, каже песник Радован Гајић.

Сав приход од продаје дониран је хуманитарној организацији „Мали свет“, чији је фокус на подршци и помоћи деци приликом образовања, као и угроженим породицама у Србији и Републици Српској.

Писац и песник Радован Гајић највише верује у поезију и у њену моћ, која може да покрене и преокрене, да саопшти најдубље истине и осећања. Верује у реч, која беше на почетку, али и у поетску реч.

По његовим речима, књижевност се не мери бројем јавних признања, већ да ли у себи има снагу да промени свет.

Detaljnije