Okupljanje srpskih studenata u Minhenu

Srpski studenti u Nemačkoj – oni koji su došli da studiraju iz Srbije ili drugih zemalja, kao i oni koji već zive u Nemačkoj, a imaju srpsko poreklo, okupili su se u Minhenu kako bi razmenili iskustva, razgovarali o umrežavanju, mogućnostima koje imaju nakon završenog fakulteta, i informisali se o instrumentima podrške koje program Migracije za razvoj nudi.

Studenti su imati priliku da razgovaraju o značaju studiranja u inostranstvu, prednostima i poteškoćama koje ovakva iskustva sa sobom nose, kao i o tome koliko sopstveno iskustvo sa migracijama može biti od značaja za karijeru.

Studentkinja druge godine master studija filozofije i neuronauke na Humbolt Univerzitetu u Berlinu, Bojana Grujičić,kaže da su ovakva okupljanja korisna iz više razloga. „Imamo priliku da se upoznamo i razmenimo iskustva, čujemo dosta korisnih informacija jedni od drugih, jer smo na kraju svi u sličnoj situaciji. Mene je lično veoma zanimalo koje su mi opcije za povratak po završetku studija, s obzirom da naredne godine planiram da tražim zaposlenje ili ovde ili u Srbiji. Posebno mi se učinio interesantnim program Returning experts, koji omogućava neku vrstu angažovanja u Srbiji koje bi bilo dodatno na ono koje eventualno nađem ovde, zato što verujem da je važno da na neki način doprinesemo zemlji iz koje potičemo“,  ističe Bojana.

Okupljanje studenata organizovali su program Migracije za razvoj koji se u Srbiji realizuje u okviru nemačko-srpske razvojne saradnje i Organizacija srpskih studenata u inostranstvu (OSSI). 

„Migracije predstavljaju veliki potencijal za održivi razvoj obe sredine: zemlje odakle migrant potiče i one odakle je migrant došao, ali i za same migrante. Ovde govorimo o studentskim migracijama između Srbije i Nemačke, o mladim ljudima koji, želeći bolje uslove za sebe, odlaze u inostranstvo da studiraju, nakon čega mogu da odluče da ostanu u inostranstvu, ili  da se vrate i doprinesu razvoju svoje zemlje. Ovaj program se bavi migracijama u kontekstu razvoja i nudi mehanizme podrške ukoliko se stručnjaci odluče za povratak u Srbiju, ili su zainteresovani da svojim znanjem doprinesu razvoju svoje zemlje. Želimo da naše mlade ljude informišemo o opcijama koje imaju nakon završenog školovanja. Upravo zato organizujemo ovakve sastanke i nadamo se da će studenti i ubuduće biti zainteresovani da prisustvuju“, rekla je koordinatorka sektora Migracije i dijaspora, programa Migracije za razvoj, koji sprovodi GIZ.Milica Rebić. 

Program Migracije za razvoj u fokus stavlja deljenje znanja i iskustava stečenih u Nemačkoj i pruža podršku prilikom povratka u Srbiju ili saradnje sa dijasporom.

 

Izvor i foto: OSSI