Oficir KFOR-a, rodom iz Beograda dobio spor

Rođeni Beograđanin Ivan Tomović (31), bivši švedski oficir, koji je prijavio oružane snage ove zemlje za diskriminaciju dobio je odštetu od 100. 000 kruna (oko 11. 000 evra). Pošto konflikt nije mogao da se reši između vojske i Tomovića postao je predmet pregovora sindikata i oružanih snaga. Na kraju je Tomović, koji je u međuvremenu dao otkaz i zaposlio se u zatvoru, dobio novčanu nadoknadu od vojske, ali ne i priznanje da su pogrešili. Iako armija ne želi direktno da prizna krivicu, Tomović tumači odluku kao indirektno priznanje da je stvarno bio diskriminisan zbog svog etničkog porekla.

Švedske oružane snage to još uvek poriču.

“Mi negiramo svaki oblik etničke diskriminacije”, izjavio je pravni predstavnik švedske armije za list “Sidsvenskan”, povodom ovog slučaja.
Ivan je ranije u više navrata služio kao švedski oficir u inostranstvu. U proleće 2005. bio je u Bosni kada je iznenada dobio poziv da se vrati kući. Nikada nije dobio pravo objašnjenje zašto je vraćen, ali tvrdi da je neprijateljstvo prema strancima u vojnoj obaveštajnoj službi MUST presudno uticalo na ovu odluku.

Tomović je proletos prijavio švedske oružane snage pravnom zastupniku građana u parlamentu koji je trebalo da utvrdi da li je MUST pogrešio. Istovremeno je Ivanov sindikat SKTF je počeo pregovore sa vojskom o čemu su “Vesti” pisale.

Nedavno su se pregovori završili sporazumom. Tomović je 100 000 švedskih kruna, ali se u sporazumu ne navodi zašto se novac isplaćuje.
Jedno od objašnjenja oružanih snaga da je dobio nadoknadu za ranije niže plate. Međutim, ovako okrugla suma očito ne može biti rezultat loše obračunatih plata.

Ivan je kao tinejdžer stigao u Švedsku i kasnije kao oficir sa najboljim ocenama služio u mirovnim snagama na Kosovu i u Bosni.

Tomović je jedan od devet švedskih pripadnika Kfora koji su rizikujući svoje živote spasili 151 nenaoružanog civila iz zgrade u centru Prištine u kojoj su živeli Srbi i nealbanski stanovnici, koja je bila opkoljena razjarenom i naoružanom gomilom. Ivanova grupa dočekana je molotovljevim koktelima i kamenicama dok su izvlačili žene i decu ali su i pored povreda uspešno izvršili zadatak, a njemu je zamereno što je tada bio u civilnom odelu i što je potegao pištolj.