Od Bosne do Švedske i Norveške

Todora Okuku je životni put, ali i avanturistički duh, 2000. godine odveo u Švedsku. Brzo je savladao švedski jezik, kao i medicinski švedski jezik, jer se u ovoj skandinavskoj zemlji u medicini ne koristi latinski.

Todor je nestrpljivo čekao da počne da radi i kada mu je šef klinike za hirurgiju u bolnici u gradu Oskarhamu (Oskarshamn) saopštio datum početka angažovanja, Todor je rekao „A zašto da čekam? Ja bih ranije da počnem“. Ovakav pristup poslu je oduševio direktora koji mu je izašao u susret.

Ubrzo je kao sposoban lekar postao cenjen i tražen.

Za vreme prvog zaposlenja u Umeu spremao je doktorsku disertaciju i doktorirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Na odbranu doktorske disertacije došao je i direktor bolnice u Švedskoj kao i mnoge njegove kolege.

Nemiran duh pun novih izazova odveo ga je i u Norvešku, pa tako sada radi u Švedskoj i Norveškoj.

Norvežani su ga oberučke prihvatili, obezbedili mu smeštaj i dali mu stalni državni posao u mestu Oda.

Todor Okuka je jedan od retkih lekara koji istovremeno radi u dve države. Trenutno stalno zaposlenje mu je u Odi, a u slobodno vreme radi u Geteborgu u Švedskoj.

Todor Okuka je doktor medicinskih nauka, specijalista opšte i subspecijalista abdominalne hirurgije. Dugo vremena se bavio kolorektalnom hirurgijom, a doktorska teza obrađuje inflamatorna oboljenja digestivnog trakta – Kronova bolest, način procene i praćenja, a što su danas predloženi pravci od strane Evropskog komiteta za inflamatorna oboljenja digestivnog trakta.

Zadnjih godina se bavi oboljenjima površinskih vena donjih ekstremiteta, a jedan je od retkih hirurga u Skandinaviji koji radi modifikovanu sec Okuka Karidakis tehniku kod bolesti pilonidalnih sinusa sa izvanrednim postoperativnim rezultatima.

Pored svega, nalazi vremena i za pisanje poezije.