NOVI DATUM ZA UPIS BESPLATNIH AKCIJA GRAđANA DIJASPORE

U KONZULATE OD 18. FEBRUARA

• Zbog tehničkih problema nismo bili u mogućnosti da u DKP-ima krenemo sa upisom, ali zemljaci ne treba da brinu, kaže Mladjan Dinkić

Državljani Srbije koji žive u inostranstvu moćiće da se upišu na spisak za besplatne akcije javnih preduzeća tek od polovine februara. Prema saznanjima „Vesti“ upis u diplomatsko konzularnim predstavništvima (DKP) bi trebalo da počne 18. febrauara, a do tada bi u nassa diplomatsko-konzualrna predštavnisstva trebala da stignu precizne instrukcije, kao i da se razjasni kljuccni problem bez kojeg ne mogu da poccne upis, a to je otvaranje racuna na koji će pare biti prebaccene
Prema rečima ministra za ekonomiju Mlađana Dinkića, do zastoja je došlo zbog tehničkih problema.
– Zbog tehničkih problema upis akcija za naše ljude koji rade u inostranstvu nije mogao da se organizuje ranije, ali oni ne treba da brinu jer će sve ambasade i konzularna predstavništva biti otvorena za njih. Uslovi su isti kao i za sve druge građane – da imaju prebivalište u Srbiji, da su upisani u birački spisak i da imaju dinarski račun – kaže Dinkić.
Pitanje upisa besplatnih akcija napravilo je ovih dana tenzije između Ministarstva spoljnih poslova (MSP) i Ministarstva ekonomije. Naime, kolege iz Dinkićevog ministarstva već dva dana na pozive iz naše redakcije odgovaraju da problem nije do njih i da im nije jasno zbog čega kolege iz MSP-a nisu počele upis 28. janura, kada je upis počeo u Srbiji.

Najviše Beograđana

U PTT Srbija su naveli da je najviše prijavljenih za besplatne akcije bilo u centralnim opštinama Beograda, gde se na šalterima pošta upisalo oko 26.400 građana, odnosno trećina ukupnog broja. PTT je saopštio da su se do 14.30 u Novom Sadu prijavile 6.443 osobe, Subotici 3.532, a nešto više od po 2.500 prijava zabeleženo je u Pančevu, Šapcu, Užicu, Kraljevu, Sremskoj Mitrovici, Nišu i Kragujevcu. Prijavljivanje građana, koje se mora obaviti lično, trajaće do 31. jula 2008. godine, a lična karta i kartica banke u kojoj imaju račun su jedini dokumenti koji su potrebni.

– Jasno nam je da su ljudi u dijaspori ogorčeni, posebno oni koji su odlazili do konzulata i „poljubili vrata“. Ministarstvo spoljnih poslova je trebalo da ih informiše, i to ne može u njihovo ime da uradi Ministarstvo ekonomije. Sa kolegama iz MSP-a smo razgovarali nekoliko puta i zamolili ih da zvanično obaveste javnost kada će građani u DKP-ima moći da se upišu za akcije. Prvo su rekli da će obaveštenje postaviti na sajt, ali smo mi insistirali da zvanično obaveste medije – kaže sagovornik „Vesti“ iz Ministarstva ekonomije.
Prema statistici Ministarstva za spoljne poslove, van Srbije živi 500.000 građana koji imaju pravo da dobiju besplatne akcije šest javnih preduzeća. Sudeći prema broju upućenih poziva na besplatan telefon za informacije o Zakonu o besplatnoj podeli akcija: 08001003000 i 08000100400 i interesovanje dijsporaca je veliko.
Inače, prvog dana prijavljivanja, u ponedeljak, besplatne akcije srpskih javnih preduzeća u Srbiji je upisalo oko 87.000 građana. U preduzeću PTT Srbija navode da je prijavljivanje je proteklo bez gužvi, a ako se nastavi tim tempom, prijavljivanje svih četiri miliona građana, koliko je procenjeno da ima pravo na besplatne, moglo bi da se završi za četrdesetak dana. Prilikom upisa otvoreno je i oko 42.500 dinarskih računa kod Poštanske štedionice, na koje će građanima biti uplaćene akcije.

J. L. PETKOVIć
N. PIVARAC