Nova zbirka pesama dr Aleksandra Milosevica

Ovih dana je objavljena nova zbirka pesama˜Izlazece sunce, Dunav i Zuta reka autora dr Aleksandra Milosevica iz Stokholma, Svedska, u izdanju beogradskog Grafickog ateljea˜Dereta / www.dereta.co.yu /.

Zbirka obuhvata cetiri segmenta:˜Uzaludno sveznanje,˜Kalupi, istine,˜A za bol lako cemo i˜Malo licno japansko pozoriste. Zbirka je napisana oko 30 odsto u Japanu, 30 odsto u Kini, 30 odsto u Evropi, a onih 10 odsto negde izmedju ova tri dela sveta.

U Japanu je pisana na zgaristu davno proslog rata. Ljudi se i danas pitaju cemu je sve to trebalo. Na zidovima im vise odlikovanja, a u srcu tuga zbog nestalih, u ocima strah od dolazeceg nepotrebnog.

U Evropi Dunav ispira i pere mrlje od˜silnika, tece i ispira, isprati ne moze.

U Kini Zuta reka mu pomaze, pomoci ne moze.

Svi skupa isprati i pomoci mozemo.

Ovo je Milosevicava cetvrta pesnicka zbirka. Prethodne zbirke su˜Nocna brojanica,˜Aleksandrine pesme i˜Tih i ovih dana.

Crtez za korice uradio je Uros Stepanov Ross, dok je recenzent knjizevnik Moma Dimic. Zbirka je objavljena u Deretinoj Biblioteci˜Savremena srpska knjizevnost.

Beleska o pesniku

Aleksandar Milosevic rodjen je u Ohridu 1940. godine. Otac Vladimir, ucitelj; majka Vaskresija /devojacko prezime Pop-Stefanija/, uciteljica. Skolovao se u Beogradu i Cacku. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1969. godine.

Kao lekar radio je jedno vreme u Beogradu i Italiji. Seli se 1970. godine u Finsku, gde specijalizira i radi kao anesteziolog na Medicinskom fakultetu u Helsinkiju. Radio je kao lekar u Svedskoj /Stokholm/, u Indoneziji, u Kini /na Pekinskom univerzitetu/, na Baliju, Cejlonu… Objavio je veci broj naucnih radova iz oblasti akupunkture i analgetike. Medju prvim lekarima, zajedno sa sest kolega, u Svedskoj poceo je da primenjuje akupunkturu u medicini. Dr Milosevic je specijalista iz vise medicinskih oblasti. U vise navrata radio je kao lekar u okviru humanitarnih organizacija, a 1985-1986. godine u Indoneziji je lecio bolesnike od lepre. U Kini je stekao zvanje profesora akupunkture. Poliglota je, govori, svedski, finski, engleski, ruski i francuski jezik. Zanimljivost jeste da dr Milosevic sada radi u Stokholmu i Helsinkiju /dva dana mesecno/ i preko dana bavi se rehabilitacijom hronicnih psihosomatskih obolenja, a uvece drzi ordinaciju na sest jezika, sto se pokazalo izvanrednim, jer pacijente leci na njihovim maternjim jezicima. Decembra prosle 2001, radio je u Japanu na proucavanju lecenja narodnom /alternativnom/ metodom u zajednici sa akupunkturom i TNS /Elektricna stimulacija preko igala za akupunkturu/.

Poeziju pise /na srpskom, svedskom i finskom jeziku/ i objavljuje je od 1960. godine u casopisima i listovima u Srbiji, Svedskoj i Finskoj. Objavio je samostalne pesnicke zbirke Nocna brojanica /Singidunum, Beograd, 2000/, Aleksandrine pesme /Narodna knjiga, Beograd, 2001/ i Tih i ovih dana /Narodna knjiga, Beograd, 2002/.

Zastupljen je u antologiji antiratne poezije™Kletva, Srbija, prolece 1999 /Udruzenja knjizevnika Srbije, Beograd, 1999/. Dobitnik je nagrada na Festivalu pesnika iz dijaspore u svedskom gradu Vesterosu /1984. i 1985. godine/.

Ima kcerku Aleksandru Irju i sina Vladimira Esa Aleksandra.

Zivi u Stokholmu, Helsinkiju, Beogradu, Cacku, Pekingu i Budvi.