Nije moglo po planu

Dugogodišnji štićenik Humanitarnog mosta „Vesti“ i stipendista našeg čitaoca i poznatog dobrotvora O. V. iz Sidneja, petnaestogodišnji Stefan Pendić, đak pešak sa Golije, školovanje će, umesto u Kragujevcu, ipak nastaviti u Novom Pazaru. A umesto za auto-limara učiće za obućara. Kako ističe Stefanova majka Rada, do promene plana došlo je iz razloga što Stefan nije uspeo da izdejstvuje mesto u kragujevačkom đačkom domu.

– Pošto nemamo novca za stan u Novom Pazaru, a putovanje ne dolazi u obzir, jer živimo daleko u vrletima Golije, gde ne dolazi autobus, nameravali smo da Stefana upišemo na auto-limarski zanat u Kragujevcu i da stanuje u tamošnjem đačkom internatu gde bi imao relativno jeftin smeštaj i bio pod nadzorom vaspitača. Nažalost, iako je primljen na zanat, nije dobio mesto u domu, pa smo morali da odustanemo od Kragujevca i „vratimo se“ u Novi Pazar – priča majka Rada i dodaje:

– Nismo imali mnogo izbora, pa smo se odlučili za Srednju obućarsko-tekstilnu školu, pošto mu se nije ispunila želja da uči za auto-limara i što pre dođe do posla i svog parčeta hleba, Stefan će učiti za obućara modelara. Nije ni to loše, jer je Novi Pazar grad poznat po obući, zbog čega se nadamo da će čim završi školu dobiti posao.

Dve godine pomoći: Ljubica Micić, Darinka Ulamović, Lazar Grković i Dimitrije Radić

Pri susretu u Novom Pazaru, reporter „Vesti“ uručio je Stefanu i njegovoj majci Radi mobilni telefon uz 1.000 dinara za doplatu kredita, dar Žarka Šuvakova iz Stokholma koji će tokom leta, a posebno kad krene u školu, mnogo značiti mališanu. Inače, Stefan je prošle godine od naših čitalaca dobio nov telefon vredan 150 evra, ali je imao nesreću da mu tokom fizičkog vaspitanja padne na asfalt i polomi ekran.

– Presrećan sam! Ovom poklonu se nisam nadao. Telefon je fantastičan, hvala tom dobrom čoveku do neba – rekao je Stefan ushićeno otvorivši paket.

Istina, od čitalaca „Vesti“ porodica Pendić dobijala je više puta vredne donacije od po nekoliko stotina evra, a prošle godine dobila je kravu, ali nevolju sa Stefanovim školovanjem nisu uspeli da reše.

Rada Pendić sa sinom

Prema rečima majke Rade, moraće i ona sa Stefanom u Novi Pazar, i najveći problem će im biti smeštaj.

– Upravo tražimo stan, ali ništa ne možemo da nađemo ispod 150 evra mesečno što je za nas ogroman novac. Nikakvih primanja nemamo i da nije bilo stipendije od 120 australijskih dolara koju nam šalje dobrotvor O. V. iz Australije, ne znam da li bi Stefan završio i osnovnu školu. Hvala mu neizmerno, Bog neka mu pomogne. Borio se Stefan zaista hrabro, pešačio je svakodnevno 15 kilometara po kiši, mrazevima, mećavi i smetovima, osmi razred završio je sa vrlodobrim uspehom. Ipak, nećemo se predati, borićemo se, pa kako nam bude. Mnogo će nam značiti stipendija iz Sidneja, nadamo se da će je Stefan dobijati i tokom srednje škole – ističe Rada Pendić.

Srećan što je pešačenju kraj

– Planirali smo da majka bude uz mene samo u prvoj i eventualno drugoj godini, kasnije ću, kad još malo odrastem i snađem se u Novom Pazaru, nadam se, moći sam. Dok majka i ja tokom nedelje budemo u Novom Pazaru, otac Vladan i brat Srđan živeće u zabitim Đonlijama na Goliji, vikendom ćemo biti zajedno. Hvala svima koji su nam do sada pomagali, posebno dobrom čoveku iz Australije koji mi svakog meseca šalje 120 dolara. Mnogo puta moja stipendija pomogla nam je i da kupimo najneophodnije namirnice – priča Stefan i naglašava da je srećan što je svakodnevnom pešačenju došao kraj.

Stipendije stigle i u Orahovac

Redovna stipendija O. V. iz Sidneja, pored mladog Stefana Pendića, po 120 dolara stigla je i na adresu orahovačke Gimnazije za još četvoro učenika, ali budući da je počeo raspust, ove darove zaposleni u Gimnaziji uručiće đacima narednih dana, o čemu će njihov dobročinitelj moći da pročita u jednom od narednih izdanja „Vesti“.

Чланак Nije moglo po planu се појављује прво на Vesti online.

Original Article